Schedule

Difficulty
beginner intermediate hackers

Saturday 8th October

Talks

Sat 105 155 107 111
10:00 Šifrujete? I s HTTPS je váš web napadnutelný. Co s tím?
Tomáš Hála
10:00 - 10:50

Převedli jste po loňské přednášce svůj web na HTTPS? Výborně! Nepodléhejte ale iluzi, že tím je web zabezpečený. Jaké jsou další hrozby, které HTTPS nevyřeší? Jsou jen teoretické nebo reálně zneužívané? A jaké máme v r. 2016 k dispozici prostředky na obranu? K čemu slouží Content Security Policy? Co přináší jeho poslední revize? A co s tím vším má proboha společného hovězí??

Creating/configuring containers in a better way
David Bečvařík
10:00 - 10:50

Standardem ve vytvareni kontejneru je v soucasne dobe Dockerfile plny shell scriptu. Avsak tento pristup pro tvorbu kontejneru je casto narocny a spatne testovatelny proces, ktery znemoznuje snadne znovupouziti kodu a jeho udrzbu. Behem prednasky bude predstaven nastroj (https://github.com/containers-tools/cct), ktery je vysledkem snahy podivat se na configuration management z pohledu kontejneru.

Moderní CPU architektury – trendy, technologie, design
Jiří Khun
10:00 - 10:50

Moderní mikroprocesory mají stále své nenahraditelné místo napříč všemi výpočetními systémy a i když jejich podíl na celkovém výpočetním výkonu klesá, tak vývoj v této oblasti stále pokračuje. V rámci přednášky budou představeny některé z nejmodernějších současných CPU architektur, které se používají v různých oblastech světa počítačů (HPC, osobní počítače, mobilní zařízení). Budou popsány rozdílné přístupy jednotlivých architektur vycházející z parametrů daných oblastí a diskutovány principy použitých technologií.

Gentoo Foundation, background and status report
Robin Johnson (plus other Gentoo Foundation members)
10:00 - 10:20

Report of the status of the Gentoo foundation, including a review of copyright & trademark holdings, as well as financial matters. Depending on the audience, may also repeat prior material about how the foundation and council fit together in the distribution.

10:30 Gentoo Infra Roundtable
Robin Johnson (plus other Gentoo Infra members)
10:30 - 10:50

  • What's going on in Gentoo infrastructure since the last miniconf - Git migration post-mortem - Next steps in Git SCM world: Review systems & automation - Making infra more accessible & transparent
11:00 Shell FAQ
Lukáš Bařinka
11:00 - 11:50

Přednáška se bude snažit odpovědět na časté dotazy k shellu (bash): - Co je špatného na příkazu echo? - Je možné obnovit soubor, pokud již existuje už jenom otevřený file descriptor? - Je možné skript zkompilovat? - Jak je možné přizpůsobit bash? - Jak naskriptovat změnu/zadání hesla programům, které ignorují stdin (např. telnet, passwd)? - Jak pracovat s XML nebo JSON daty? - Je možné sledovat události na FS? - Jak definovat a pracovat s polem (jak jej kopírovat)? - Lze zpracovat zvlášť stdout i stderr pomocí roury?

Úvod do Kubernetes
Přemysl Kafka
11:00 - 11:50

Dnešním světem IT hýbou pojmy jako linuxové kontejnery, Docker, cluster, horizontální škálování či high availability. Ale jak to vše dát dohromady? Pojďme se teoreticky a prakticky seznámit s Kubernetes, který představuje open-source řešení pro deployment, škálování a management kontejnerových aplikací.

Přehled současných HPC architektur
Ivan Šimeček
11:00 - 11:50

V přednášce budou rekapitulovány základní rysy současných HPC výpočetních prostředků (klasické CPU, Xeon Phi, Nvidia GPU) s důrazem na porovnání těchto architektur a na diskusi jejich vhodnosti pro různé typy aplikací. Budou také diskutovány novinky a trendy v oblasti akcelerátorů.

A live data synchronization using clsync
Andrey Savchenko
11:00 - 11:20

A live file synchronization between different nodes is a typical task in clustering. The clsync utility was developed to serve this task in a highly flexible, robust and secure way with low footprint on system resources. In this talk I will explain clsync design and capabilities in detail and provide some real life examples of its application in HA and HPC areas.

11:30 Gentoo EAPI 7
Ulrich Müller
11:30 - 11:50

After an introduction to the Package Manager Specification (PMS) and the Ebuild Application Programming Interface (EAPI), a selection of features proposed for EAPI 7 will be discussed.

12:00 Mesos-marathon cloud
Jan Seidl
12:00 - 12:30

V dnešní době člověk slyší slova jako cloud, docker, microservisy, continues deployment,... na každém kroku. Ale co to znamená? Jak si takový cloud udělat? Proč? A co s tím má společného docker? V tomto talku popíšu, jak jsme si v Avastu stavěli interní mesos-marathon cloud. Jak ho používáme. A jak je to (většinou) skvělé mít vlastní cloud a jaké problémy nás potkali a potrápili.

HPC na Power8? Stojí za to?
Jakub Jelen
12:00 - 12:30

Několik let zpět IBM vypadalo, že bude s výrobou serverové architektury Power konec, ale už to tak nevypadá a s novými procesory Power8 přišlo mnoho povyku, který se násobí s blížící se novou generací. Stejně tak se hodně mluví o otevírání architektury Power partnerům a investicemi do otevřených technologií ze strany IBM. Ale jak jsou tyto procesory doopravdy výkonné a co umí oproti serverům od Intel nejenom na papíře? Téměř všechny superpočítače dnes běží na Linuxu a jádro společně s většinou aplikací je na tuto architekturu připraveno. Jak se ale liší vývoj algoritmů a optimalizace kódu oproti architektuře x86? Co nefunguje a co funguje špatně? Poslední rok jsem se tématu Power8 věnoval v rámci diplomové práce na brněnském VUT, kde jsme měl možnost na této architektuře pracovat a přímo porovnávat výsledky se supepočítači v Ostravě (UTB). Pokud vás zajímají alternativní serverové architektury, nebo nevíte co to je, toto je přednáška pro vás!

12:30
13:00
13:30
Přednáška o kávě
Kofárna.cz
13:40 - 14:00

Jak se pěstuje, přaží a připravuje káva?

14:00 DDoS útoky
Martin Žídek
14:00 - 14:50

V poledních letech se počet DDoS útoků stále zvyšuje. Některé dosahují síly stovek gigabitů za sekundu. Vysvětlíme si, co je to DDoS útok, jaké typy útoků jsou v současné době nejpoužívanější, kdo je jejich zdrojem a cílem a jaké prostředky obrany jsou dostupné a to ze strany poskytovatele internetu (ISP), datového centra, tak koncového uživatele.

Advanced Docker
Peter Schiffer
14:00 - 14:50

Poznáte Docker, ale štvú vás nedoriešené detaily? Chceli by ste ho používať v produkcii, ale neviete ako spravovať viacero procesov v kontajneri a zbaviť sa zombies? A naozaj musíte inicializovať databázu ručne aj keď vyvíjate na svojom notebooku? Odpoveď na podobné otázky a niekoľko tipov a trikov nájdete v tejto prezentácii.

GPU accelerator: Nvidia TESLA P100
Ralph Hinsche
14:00 - 14:50

Tesla P100 GPU accelerators are the most advanced ever built for the data center. They use the new NVIDIA Pascal GPU architecture to deliver the world's fastest compute node with higher performance. Higher performance with fewer, lightning-fast nodes enables data centers to dramatically increase throughput while also saving financial resources. The Tesla P100 technology, it's advantages and the applicability will be presented by Nvidia's staff.

Contributing Gentoo through Proxy Maintainers Project
Göktürk Yüksek
14:00 - 14:20

In this talk, we will introduce the Proxy Maintainers project, talk about how it enables users to maintain packages in the official tree and how to get involved with the project. The life cycle of proxy maintainership including where to find packages to maintain, how to request maintainership, how to submit bumps and fixes etc. will be explained in detail. A brief overview of QA tools (namely repoman) will be provided as well.

14:30 NeuroGentoo
Christian Horea
14:30 - 14:50

Seamless integration with upstream development is indispensable to working on the cutting edge of data analysis. Neuroscience, one of the most computation-reliant fields in the natural sciences, is dependent upon dozens of highly complex software suites, which scientists are often forced to manage manually. Upstream developers often ship bundled dependencies to better support this flawed workflow, and in the resulting mess documenting and reproducing analysis pipelines is neigh-impossible. We seek to correct these shortcoming of both modern software distribution as well as modern data science, by integrating high-quality ebuilds for neuroscientific software into the Gentoo Science Overlay. We also seek to publish a simple NuroGentoo world file (along with appropriate usage instructions) to allow scientists with access to OpenStack, Amazon Elastic Computing, or Docker to launch up and build a system fit for reproducing data anaylsis run on other NeuroGentoo systems with minimum effort.

15:00 Verzované produkční prostředí
Ondřej Procházka
15:00 - 15:50

Git je samozrejmost, ale uz je nacase verzovat i prostredi. Nekdy to jde a nekdy nejde. Zamereno na webovy vyvoj a zpristupneni prostredi pro vyvojare. Pouzite technologi Gitlab, PHP, Consul, Nginx, Docker, Bash, ipvsadm, Graylog ... . Vyvojar ma mit moznost ovlivnit vybrane prostredi na produkci a pripadne se vratit na verzi, ktera fungovala. Bez zasahu administratora.

Ceph - distributed storage in practice
Dominik Joe Pantůček
15:00 - 15:50

Ceph is a distributed, open source, object storage. The latest version also has the Ceph filesystem marked as stable. In this talk we give an overview of the Ceph cluster architecture and afterwards we will take a look at production deployment as virtualization storage backend. We will also show how to ensure the stability of such solution by running all of the components in the user space and what can go wrong - and how badly - if we trust the in-kernel implementation.

DGX-1 Deep Learning Appliance
Ralph Hinsche
15:00 - 15:50

The NVIDIA DGX-1 is the world's first purpose-built system for deep learning. Its revolutionary performance significantly accelerates training time, making it the first deep learning supercomputer in a box. We provide an insight into the technology as well as several applicable areas for the system.

SSL/TLS, certificates, ciphersuites, ... How does that work?
Christian Aistleitner
15:00 - 15:50

After the Snowden revelations, we want to encrypt all the things on the web! But on the server-side of things it is hard to find a proper way to set up encryption as relevant documentation is full of technical terms like TLS, certificates, keys, ciphersuites, dhparams, CRLs, OCSP and what not. So the practical way of securing servers is more often than not a simple copy/paste-ing of server configs from some random blog posts and declaring victory without having a clue what's going on. In this (math-free!) talk, we give a gentle introduction to how modern TLS-based encryption works on the web, what the above technical terms mean, and how they play together.

15:30
16:00 QubesOS - secure your desktop
David Bečvařík
16:00 - 16:20

QubesOS je zajimavy operacni system. Lze oznacit spise za distribuci XEN nez GNU/Linux. Umoznuje vyssi chranu uzivatelskych dat a je velmi snadny k pouziti i pro zacatenciky. Behem prednasky bych rad predstavil QubesOS jeho architekturu a zaklady pouziti.

Monitoring Ceph with Prometheus
Tomáš Kukrál
16:00 - 16:50

Ceph is a distributed object storage with amazing features. It tries to be self-healing and self-managing but there are obviously some limits, e.g. failing all of OSDs drives. Monitoring cluster state and underlying infrastructure is necessary but please stop using legacy software like Nagios. I'll show you the the most important metrics and how to monitor them using Prometheus.

Nvidia technologie: principy a jejich použití
Zdeněk Konfršt
16:00 - 16:50

Společnost Nvidia nyní nabízí množinu inovativních technologií, které jsou postaveny nejen na GPU/GPGPU, vizuálních simulacích, "hi-end" počítačové grafice a CUDA technologii, ale také nově na AI/Deep learningu (Umělá inteligence/Hluboké učení). Deep learning pochází z oblasti umělé inteligence, přesněji strojového učení vícevrstvých neuronových sítí. Může dojít k uplatnění v rozpoznávání objektů/obrazu/hlasu nebo v projektech samořiditelných agentních technologií (např. samořiditelné automobily). Objasníme základní principy a vysvětlíme jejich potenciál pro využítí v akademické, výzkumné nebo průmyslové sféře.

Dos & Don'ts when introducing Ansible & Co
Christian Aistleitner
16:00 - 16:50

Blogosphere, web, and book-stores are full of success stories on how Ansible, Chef, Puppet, SaltStack, and their siblings make hard tasks easy. But the seemingly paved road turns out to be quite bumpy when it comes to actually introducing such Configuration Management Software in real-life environments with 5+ hosts. We identify overarching key challenges for the adoption of Configuration Management Software, and discuss what worked and what did not work in real-life environments. The focus is not on peculiarities of a specific Configuration Management Software, but instead emphasis is put on general challenges that are shared across all Configuration Management Software alike.

LT: 5 dobrých důvodů, proč vyměnit BIND za PowerDNS
Yaroslav Yatsyuk
16:20 - 16:30

BIND nebo PowerDNS? Pojďme si porovnat jejich vlastnosti a zároveň ukázat zkušenosti z integrace PowerDNS.

16:30 LT: OpenStack Application Hackathon
Alena Holanová
16:30 - 16:40

Krátké představení cloudové platformy OpenStack a pozvánka na první Cloud Application Hackathon pořádaný v Evropě. Hlavním tématem pražského Hackathonu je právě Internet of Things (IoT).

LT: Alpine Linux
Jakub Jirůtka
16:40 - 16:50

Krátké představení Alpine Linuxu, lehké, jednoduché a bezpečné distribuce zaměřené na zkušenější uživatele/administrátory. Dozvíte se, proč je Alpine ideální volba pro kontejnery, embedded zařízení ale i na běžné servery. Co nabízí oproti jiným distribucím a kde naopak není vhodný. Přednášející je jeden z vývojářů Alpine Linuxu.

17:00 Proaktívna bezpečnosť Linux systémov
Lukas Vrabec, Vit Mojzis
17:00 - 17:50

Proaktívna bezpečnosť v podobe povinného riadenia prístupových práv realizovaného SELinuxom je viac a viac zaujímavá oblasť pre administrátorov Linuxových systémov. V nasledujúcej prednáške bude predstavený rozdiel medzi reaktívnou a proaktívnou bezpečnosťou, reálne príklady kedy proaktívna bezpečnosť vie byť učinná a pozrieme sa aj na to ako bude možné detekovať chyby v SELinuxových bezpečnostných politikách čo umožní ešte vačšiu efektivnosť použitia proaktívnej bezpečnosti.

OpenShift as Kubernetes
Michal Fojtik
17:00 - 17:50

Two years ago, Red Hat made a big bet on Kubernetes. We bet on a simple idea: that an open-source community is the best place to build the future of application orchestration. Red Hat's special interest is the story of extension - how the core of Kubernetes can become the beating heart of the datacenter operating system, and enable even more patterns for application management to build on top of Kubernetes, not just into it. These patterns were collected by working closely together with some of the largest enterprise customers in the industry and integrated into the OpenShift project. OpenShift's core runs the latest stable version of Kubernetes, tested and tuned to give our customers the best performance and user-experience possible. Over years, Red Hat and the OpenShift team contributed many ideas to Kubernetes (Jobs, Deployments, Templates and more...) to make Kubernetes even better place for your applications to live and enable more deployment scenarios. This presentation will show how you can faciliate Kubernetes to deploy your applications and what can OpenShift do to make them run more efficently.

Arnold: Škálovatelný actor-model framework pro vývoj AI systémů s dynamickou topologií
Přemysl Paška, Petr Koupy
17:00 - 17:50

Arnold simulátor je škálovatelný framework pro vývoj dynamických AI systémů založený na tzv. actor modelu. Je navržený pro rozsáhlé vysokovýkonnostní systémy. Naším záměřem je použít simulátor k prototypování architektur umělé inteligence na naší cestě k obecné umělé inteligenci. Arnold simulátor je založený na knihovně pro paralelní výpočty Charm++, která implementuje actor model a má vestavěný load balancing. Plánujeme aplikaci nasadit na tzv. manycore procesory, což nám umožní simulovat až miliony actorů a miliardy propojení mezi nimi na jednom stroji.

17:30
18:00 Kvíz o ceny
18:00 - 18:20

Soutěž pro ty, kteří vydrží až do konce. Pro účast je potřeba být přítomen v sále se zařízením, na kterém je funkční webový prohlížeč.

Workshops

Sat 349 (kapacita 48) 345 (kapacita 24)
10:00 OpenBSD - Instalace a základní nastavení
Petr Topiarz
10:00 - 11:50

Účastníci si sami vyzkouší instalaci OpenBSD a poinstalační nastavení včetně instalace repozitářů, update a spouštění daemonů - prostě to, co jim ulehčí začátky s OpenBSD.

10:30 Letem světem BI-PS1 a dál
Vojtech Myslivec, Zdeněk Nový
10:30 - 12:10

Workshop určený pro studenty prvního ročníku #fitcvut, ve kterém se podívají na předmět BI-PS1 z větší dálky. Dostanete tento tahák a pořádnou porci výkladu k němu.

11:00
11:30
12:00
12:30
13:00 Skriptování v Blenderu
Lukáš Bařinka
13:00 - 13:50

Blender je multiplatformní nástroj pro práci s 2D/3D grafikou a videem. Téměř vše je v něm možné naskriptovat pomocí Pythonu. Cílem tohoto workshopu je lehký úvod do skriptování v tomto prostředí a ukázka, jak si pomocí jednoduchého skriptu vytvořit třeba animaci textu nebo fotografií/videí. Znalost Pythonu není potřeba, základní znalost Blenderu vítána.

Secure Boot, dm-crypt a ZFS root prakticky
Petr Gregor
13:00 - 13:50

Jak zkombinovat Secure Boot, dm-crypt a ZFS k vytvoření bezpečného a na hardwarové chyby velmi odolného root filesystému.

13:30
14:00 Efektivní používání IDE
Patrik Valkovič
14:00 - 14:20

Ukázka použití IDE od JetBrains se zaměřením na CLion (popřípadě jiné IDE od JetBrains - ono je to všude stejný). Ukázka zkratek, debugování a best-practise, které se mi za dobu co programuji osvědčili.

14:30
15:00 Rychlokurz skriptování v Pythonu
Tomáš Bedřich
15:00 - 15:50

Pokud umíte programovat v libovolném jazyce, tak začít s Pythonem je hračka. S komentovaným výkladem si společně projdeme rychlokurz Pythonu 3 a uděláme několik příkladů na nejlepší featury. Vlastní NB s nainstalovaným pythonem s sebou. (verze 3)

15:30
16:00 Python: Vytvářejte balíčky, naučte se svůj kód publikovat na PyPI
Miro Hrončok
16:00 - 16:50

Mnoho lidí píše skripty v Pythonu, ale neumí z nich udělat redistribuovatelný balík, který jde například zveřejnit na https://pypi.python.org/ - jak správně zacházet s Python kódem, aby šel použít jako modul z jiného kódu? Nejprve si ukážeme, jak to udělat manuálně, poté předvedu několik nástrojů na zjednodušení práce.

16:30
17:00 Web scraping
Vojtěch Jirkovský
17:00 - 17:50

Začátečník v Pythonu se bude snažit předvést, jak pomocí nástrojů v tomto jazyce z webové stránky vyextrahovat konkrétní informace. Přikladem budiž obchod s elektronickými knihami, včetně neinteraktivního přihlášení. Předpokládá se mírná znalost programování a HTTP.

17:30

Open room

Sat OM
10:00 Testování s openQA: co umí a jak na to
Ondřej Holeček
10:00 - 10:50

V poslední době jste mohli zaznamenat rostoucí úspěch distribuce openSUSE Tumbleweed. Udržení kvality při třech vydáních a 300 aktualizacích balíčků týdně by nebylo možné zajistit čistě manuálním testováním. Právě zde nastupuje openQA, nástroj pro automatické testovaní operačních systémů a aplikací, do které si uděláme lehký úvod a také se podíváme, jak vypadá a jak se ovládá. Neváhejte a přijďte se podívat, co vše openQA umí a jak může pomoct vám i vašim projektům.

10:30
11:00 Firefox - novinky příští rok
Michal Stanke
11:00 - 11:50

Firefox je známý prohlížeč, který Mozilla poprvé vydala v roce 2004. Jak vypadá Firefox po 12 letech a kam směřuje v letech příštích?

11:30
12:00 Technology is not neutral: meet Libervia and Cagou (Salut à Toi) free and ethical communication tools
Jérôme Poisson
12:00 - 12:50

Most of our communications today are done on Internet, they influence our social and professional life, our way to get informed or learn about any subject, and our way to think. In the first part of the talk the general picture of today's communication situation will be discussed. The second part will focus on "Salut à Toi", a multi frontend communication software with a strong emphasis on ethic. "Salut à Toi" is a software based on standard protocols (XMPP) which offers many features (among them instant messaging, blogging, file sharing, games, end to end encryption). A demo of Libervia, it's web frontend, and Cagou its new desktop/Android one will be done. The project is following a "social contract" which can be read at https://salut-a-toi.org/social_contract.html This talk will be made in the hope to open a debate about the influence of the technologies and who controls them on our life. website: https://salut-a-toi.org demo: https://www.libervia.org

12:30
13:00 L20n
Michal Vašíček, Michal Stanke
13:00 - 13:50

L20n je lokalizační framework a formát pro lokalizaci v JavaScriptu i Céčkového kódu Firefoxu. Předvedeme jeho použití při lokalizaci statické HTML stránky i demo "živé" lokalizace Firefoxu.

13:30
14:00 Nightly a experimentální prohlížeče
Michal Stanke
14:00 - 14:50

Mozilla nabízí nespočet verzí Firefoxu. Znáte je všechny? Firefox, Firefox beta, Firefox Developer Edition, ... a jako třešnička Nightly. Zmíníme ale i ryze experimentální projekty, jako je Servo nebo Tofino.

14:30
15:00 Lokalizace
Tomáš Zelina, Michal Vašíček
15:00 - 15:20

Překládali jste pro nějaký open source projekt? V krátkosti vám povíme a ukážeme, jak my překládáme Firefox, Thunderbird a další, jaké musíme dodržovat postupy a naopak jaké k tomu máme od Mozilly nástroje a co se na nich změnilo za poslední rok.

15:30 Spolupráce lokalizačních komunit
Michal Stanke
15:30 - 16:20

Diskuze o spolupráci lokalizačních komunit a oživení l10n.cz.

16:00
16:30
17:00 Virtual Reality on the Web
Valentin Gosu
17:00 - 17:20

Virtual Reality is this year’s buzzword, with several companies launching VR hardware and software. We will discuss why the web platform is already prepared to handle most use cases involving virtual reality, and how we can employ the web’s strong points to enable new and exciting use cases.

17:30

Sunday 9th October

Talks

Sun 105 155 107 111
10:00 Současné problémy certifikačních autorit (a jejich řešení)
Petr Krčmář
10:00 - 10:50

Na certifikačních autoritách dnes stojí bezpečnost na webu. Mají ale často máslo na hlavě a celý systém PKI má velmi mnoho slabin. Jaká jsou největší rizika? Jaké jsou cesty k jejich řešení?

Drátujeme IoT
Jakub Huspek
10:00 - 10:20

Přednáška o tom, jak jsme si postavili takovou malou platformu pro IoT. No a vy se to můžete v navazujících workshopech naučit taky. Řeč bude o MQTT, time-series databázi InfluxDB, grafickém jazyce Node-RED a jeho rozšíření node-red-dashboard, modulech kolem ESP8266 a hlavně o tom, jak to všechno integrovat dohromady. PS: Toto je úvodní přednáška série workshopů Drátujeme IoT. Představíme vám celé řešení a pak se můžete rozhodnout, které workshopy by vás mohli zajímat nebo jestli nenavštívíte rovnou všechny.

Monitorování sítě pomocí OpenWRT
Tomáš Čejka
10:00 - 10:20

Prezentace ukáže účastníkům jak zkompilovat, nastavit a provozovat modul pro sběr flow dat, který je součástí projektu NEMEA. Cílem přednášky je ukázat možnost monitorovat provoz na síti pomocí routerů s Linuxovou distribucí OpenWrt.

Procesorové systémy a nejen GNU/Linux v řídicích aplikacích
Pavel Píša
10:00 - 10:50

Přednáška bude navazovat na předchozí přednášky o použití RT variant jádra Linux pro řídicí aplikace. Kromě výukových příkladů pro cenově dostupné a rozšířené platformy Raspberry Pi budou rozebrané možnosti a výbava dalších čipů vhodných již i pro průmyslové nasazení (řada Ti AM43xx, AM335x, i.MX, Xilinx Zynq atd.). Modelovou úlohou bude opět především použití v oblasti řízení polohovacích systémů a robotů (spíše ty nižší, na časování náročnější části). Do přehledu budou zařazené i možnosti řešení s menšími MCU, na kterých je nutné použít lehčí operační systémy, například RTEMS, NuttX nebo jen samotné prostředí jazyka C. Shrnutí předchozích prezentací na serveru Root.cz Procesorové systémy a nejen GNU/Linux v řídicích aplikacích http://www.root.cz/clanky/gnu-linux-pro-rizeni-a-rychlost-jeho-odezvy/

10:30 Drátujeme IoT :: PlatformIO
Adam Hořčica
10:30 - 10:50

PlatformIO (http://platformio.org) je stack pro multiplatformní vývoj firmware. Multiplatformní zde neznamená Linux nebo Mac, ale spíš ARM, AVR nebo třeba Espressif. Podíváme se na to, jak se PlatformIO používá a jaké má výhody a úskalí. Prakticky si můžete PlatformIO vyzkoušet v rámci workshopu o ESP8266.

dn42, aneb komunitní routování
Pavel Dostál
10:30 - 10:50

Domácí síť o pár zařízeních je nuda? Vytvořte si ASN, zarezervujte prefix, dohodněte si peering nebo se připojte do route serveru a začněte propagovat své routy přes BGP! To vše zdarma, ze svého domácího routeru nebo serveru, v dn42!

11:00 Bezpečnost služeb na Internetu aneb jak se schovat
Jakub Jelen
11:00 - 11:20

Ochrana služeb vystavených na Internetu je je často diskutovaným tématem a názory na její řešení se různí. Příkladem takové služby může být SSH server, používaný pro správu serveru i přenos souborů a jeho běžná ochrana je aktivní sledování logů a blokování IP adres. Ale co tak se stáhnout do pasivity, služby skrýt za Firewall a otevírat ji pouze na požadavek konkrétním adresám, na minimální potřebnou dobu a bezpečně? Přednáška se zaměřuje na nástroj fwknop, umožňující bezpečnou vzdálenou správu, s praktickými ukázkami a příklady.

ESP32
Petr Stehlík
11:00 - 11:20

Stručné představení horké novinky od firmy Espressif Systems - WiFi čipu ESP32, nástupce velmi známého ESP8266.

Observe your system with perf, eBPF, systemtap and ftrace
Giovanni Gherdovich
11:00 - 11:50

Introduction to native Linux performance analysis, i.e. usage of the observability tools that are built into the Linux kernel. Discussion of the peculiarity of each one and similarities among them through selected examples.

OpenAlt (z.s.) | open data | open government | open source | Otevřená města | ..
Ladislav Nešněra
11:00 - 11:20

Doba je těhotná slovíčkem "open". Pár vět o aktuálním dění i tom, co visí ve vzduchu. Zabije příležitost open komunitu nebo posílí? Přijďte to společně probrat a hlavně budoucnost ovlivnit ;?)

11:30 Oprava softwarového RAIDu po selhání
Tomáš Matějíček
11:30 - 11:50

Rád bych se podělil o své mnohaleté zkušenosti se softwarovými RAIDy. Velmi krátce představím typy softwarových raidů a jak je vytvořit, zmíním metody detekce poruchy disku v raidu a cesty jak jim předcházet. Pak se budu věnovat praktickým metodám, jak opravit raid v případě selhání jednoho či více disků. Vše ukážu na příkladech ve VirtualBoxu.

CHIP computer - RPi Zero jinak
Petr Šrámek
11:30 - 11:50

CHIP computer, taková jiná variace na populární Raspberry Pi Zero. Na přednášce se dozvíte jak ho získat, jak s ním komunikovat, parametry (rychlost USB, WiFi atp.) a také nevýhody, které vás mohou zdržet či zastavit ve vývoji.

base48: hackerspace v Brně
Pavel Šnajdr
11:30 - 11:50

Prezentace brněnského hackerspace, kde máme spoustu zajímavých projektů, které bychom vám chtěli představit: fréza na plošné spoje, vlastní sound system, 3D tiskárny, ESP8266 a další.

12:00 Mentat, systém pro zpracování informací z bezpečnostních nástrojů
Jan Mach
12:00 - 12:20

Bezpečnostních nástrojů, které monitorují síťový provoz a detekují útoky na infrastrukturu, služby a uživatele, neustále přibývá a s tím přibývá i dat, které bezpečnostní týmy a správci musí zpracovat, analyzovat a distribuovat. Sdružení CESNET za účelem zpracování velkého množství dat vyvíjí a provozuje systém Mentat, který postupně dotváří do podoby SIEM systému.

12:30
13:00
13:30 Centrální správa logů pomocí ELKu, rabbitmq a syslogu
Ondřej Flídr
13:30 - 14:20

Dokud máte pod správou pár serverů, není problém dohledávat logy na konkrétním stroji. Jakmile jich ale máte pár desítek, stovek nebo desítek tisíc, hodí se centrální sběrné místo, na kterém najdete logy z celého clusteru a jste schopni je procházet, analyzovat a korelovat. Právě takové centrální místo si na přednášce představíme a ukážeme si, jak do něj napojit nejen servery, ale i Vaší business aplikaci. Od sbírání logů, přes jejich analýzu až po přehledné zobrazení a to vše na free software.

BigClown - IoT bezpečně a otevřeně
Pavel Hübner
13:30 - 14:20

Představení platformy BigClown coby stavebnicového systému pro vytváření a rychlé prototypování bezpečných systémů pro Internet věcí (IoT). BigClown klade důraz na použití svobodných technologií, na zabezpečení IoT pomocí šifrování a autentizace přenosu a především na podporu uživatelů.

Tinc VPN - jak snadno najít toho pravého
Michal Halenka
13:30 - 13:50

Centralizované VPN jsou jako hra na tichou poštu - spoléháte na dalšího, že vaši zprávu doručí za vás. Připravit svou síť na komunikaci "každý s každým" ale může být namáhavé a nudné zároveň. Tinc za vás vytvoří a udržuje full-mesh VPN. Dejte svému počítači šanci oslovit rovnou toho pravého.

brmlab - představení pražského hackerspace
Jan Hrach
13:30 - 13:50

Hackerspace je místo, kde se schází lidé se zájmem o všemožné technické i jiné obory. Uděláme fotoprohlídku a představení projektů, kterým se věnujeme.

14:00 Testování síťových aplikací
Pavel Šimerda
14:00 - 14:50

Mezi síťový software spadají různé kategorie programů od klient-server aplikací až po nástroje pro konfiguraci a testování sítě. Rád bych se s vámi podělil o metody a mechanismy, které při testování používám a představil projekt na automatické testování na těchto metodách postavený. Budou to předevím síťové jmenné prostory (network namespaces) a systémové volání ptrace.

openstreetmap.cz - český OpenStreetMap portál
Marián Kyral
14:00 - 14:20

Mapový portál jak pro mappery tak i pro obyčejné uživatele. Představení portálu, co už je hotovo a co bychom rádi do budoucna dodělali. Další nápady a pomoc s realizací vítána.

14:30 eduroam tajemství zbavený
Ondřej Caletka
14:30 - 15:20

Všichni chceme Wi-Fi. Nejlépe kvalitní, zdarma, a všude dostupné. Skoro nikdo ale nechce do své sítě vpouštět anonymy, za jejichž chování později ponese odpovědnost. Jak z tohoto problému ven? V akademické komunitě po celém světě to řeší eduroam. V této přednášce si popíšeme detaily fungování tohoto systému, s přihlédnutím k možnosti uplatnění podobného systému i za hranicí akademické sféry.

Programování ESP8266 v Lue
Petr Stehlík
14:30 - 15:20

Programování WiFi mikročipu ve skriptovacím jazyce? Důvody pro a proti, a stručné ukázky jak na to.

On building a free software based development environment for a small company
Florian Preinstorfer
14:30 - 14:50

This talk will cover how to power the development infrastructure of a small (non-cloud) company using free software. I present the goals and our requirements for the infrastructure and dig into some interesting parts, including: * Using a free software pipeline to get from code to the final product. * Discuss the use of free software alternatives to proprietary solutions. * Why the work on infrastructure is never finished. * Lessons learned

15:00 Správa Cisco prvků pomocí Ansible
Martin Bílý
15:00 - 15:50

Ansible od verze 2.1 obsahuje moduly pro podporu konfigurace zařízení Cisco s klasickým systémem IOS. Ukážeme si některé možnosti těchto modulů, problémy, postupy i triky usnadňující každodenní správu produkčních Cisco boxů. Prezentované postupy používáme při správě sítě na FIT ČVUT.

Hraní (nejen)na Fedoře
František Zatloukal
15:00 - 15:50

Chtěl bych mluvit o možnostech hraní mainstreamových áčkových her na Fedoře, od těch nativních až po Wine. Projdu nejčastější problémy, které mohou hráče potkat a nastíním jejich řešení. Prozradím také pár rad, jak podstatně zvýšit herní výkon. Přednáška bude také obsahovat pohled na aktuální situaci v oblasti ovladačů grafických karet, pár benchmarků i s přímým porovnáním výkonu na Windows a srovnám různá grafická API, která v současnosti používají vývojáři her a jejich podporu na Fedoře. Na závěr bych rád nabídl krátký pohled na to, jakým směrem se bude hraní na Fedoře vyvíjet v následujících letech.

15:30 486 vs. Raspberry Pi 3
Radek Zajíc
15:30 - 15:50

Už jste zkoušeli porovnat výkon Raspberry Pi a trochu lepší čtyřiosmšestky? Ne? Jde to vůbec? Pojďme to zkusit - začneme instalací a uvidíme, která mašinka zvládne dřív nainstalovat poslední pro ni podporovaný Debian. Pokud zbyde čas (zvlášť u 486 může zlehka nestačit), zkusíme třeba i nějaký benchmark. A možná na tom poběží i IPv6!

OpenSCAD -> krabičky pro drobnou elektroniku
Viktor Hollmann
15:30 - 15:50

Využití svobodného CAD modelovacího software OpenSCAD při návrhu a konstukci vlastních krabiček, pouzder, držáků nebo jiného příslušenství pro drobnou elektroniku (Arduino, Rapberry Pi, apod.). Praktické ukázky seznámí posluchače s jednoduchými postupy modelování složitějších těles a naučí se, jak navrhovat modely tak, aby vyhovovaly technologii 3D tisku.

16:00 Z shell - jak neříkat počítači věci, které už ví
Michal Halenka
16:00 - 16:20

Trávíte prací v řádce nezanedbatelnou část dne? Otevíráte ty stejné man stránky pořád dokola? Seznamte se se Z shellem - o rok modernějším bratříčkem Bourne Again shellu, který dovedl automatické doplňování na další úroveň. Ne nadarmo Z shell začíná posledním písmenem abecedy. Je to poslední shell, který budete zkoušet.

Tipy a triky pro Turris Omnia
Michal Hrusecky
16:00 - 16:20

Omnia se v mnohem od klasickych routeru ze samoobsluhy za par stovek lisi. Prednaska lehce uvede router ale hlavne se zameri na predvedeni jak si snadno nastavit a pouzivat nektere z pokrocilych funkci OpenWRT obecne ale i funkce dostupne jen na Omnii.

16:30 Kvíz o ceny
16:30 - 16:50

Soutěž pro ty, kteří vydrží až do konce. Pro účast je potřeba být přítomen v sále se zařízením, na kterém je funkční webový prohlížeč.

Workshops

Sun 349 (kapacita 48) 345 (kapacita 24)
10:00 Začínáme s Ansible
David Karban
10:00 - 11:50

Ansible je moderní automatizační systém, s velmi rychlou křivkou učení. Pokud jste s ním zatím neměli tu čest, přijďte si jej zkusit. Během workshopu si ukážeme možnosti jak spravovat hromadně servery a to jak jejich instalaci, tak rolling deploy aplikace.

10:30
11:00 Drátujeme IoT :: MQTT
Vojtěch Suk
11:00 - 11:50

MQTT je nenáročný protokol, který získává v poslední době na popularitě. Pojďte si vyzkoušet, jak se s ním pracuje. Osaháme si jak klientskou stranu, tak serverovou stranu. Vyzkoušíme jak zprovoznit broker nebo jak naprogramovat vlastní klientskou aplikaci. Chybět nebude ani interakce s reálnými IoT zařízeními.

11:30
12:00 Drátujeme IoT :: NodeRED
Adam Hořčica
12:00 - 12:50

Node-RED je grafický programovací jazyk s podtitulem „A visual tool for wiring the Internet of Things“. V tomto workshopu si vyzkoušíme jak si Node-RED nainstalovat, nakonfigurovat a jak ho využít.

12:30
13:00 Python - asyncio
Libor Jonát
13:00 - 13:50

Asyncio je modul, který Vám umožní programovat jedno-vláknový, asynchronní kód v python 3. Pojďme se společně vytvořit jednoduchou client-server aplikaci postavenou právě na tomto modulu.

13:30
14:00 Drátujeme IoT :: InfluxDB a Grafana
Jakub Huspek
14:00 - 14:50

Máte domácnost prošpikovanou chytrými senzory, nebo rack plný běžících serverů s hromadou metrik a už nějakou dobu bastlíte aplikaci pro zaznamenání a zobrazení průběhů? Nebo takovou aplikaci již máte a nedej bože ukládáte data do relační databáze? Pokud jste se v předchozích větách našli, určitě navštivte workshop, kde se dozvíte o time-series databázích a kterak takovou databázi spravovat, jak k ní přistupovat a které nástroje nám nabízí. Workshop předpokládá základní práci s Unix-like systémy.

14:30
15:00 Drátujeme IoT :: ESP8266
Vojtěch Suk
15:00 - 16:10

Workshop o programováni ESP8266 pomocí PlatformIO (C/C++). Návštěvníci si vyzkouší na zapůjčeném demo-boardu programování ESP8266 na příkladech z IoT oblasti (mimo jiné např. měření teploty, cvakání relé, konfigurace a připojení na WiFi a hlavně MQTT komunikaci).

15:30
16:00
16:30

Open room

Sun OM
10:00 Mainlinový kernel na telefonu
Pavel Machek
10:00 - 10:50

Nokia N900 nepatri k nejnovejsim telefonum, ale stale patri k tem vhodnejsim, chceme-li na telefonu bezet "bezny" Linux a "bezny" kernel. Od zacatku byl urcen pro system postaveny na Maemu, blizkem beznemu Linuxu (bash, glibc, X, apt), od zacatku byl postaven na rozumnem zaklade (TI OMAP). Hardware je slabsi, a 256MB RAM je limitujicim faktorem, ale zato ma hardwarovou klavesnici, a resistivni touchscreen, ktery je presnejsi a je mozne ho pouzit misto mysi. Mainline kernel nyni obsahuje vetsinu potrebnych ovladacu, ale dulezita prace zbyva. Podpora v userlandu je na tom o neco hure, MATE Desktop je na N900 pouzitelny, ale je to spis kapesni pocitac nez pouzitelny telefon. Na prednasce se zminim o soucasnem stavu kernelu a userlandu, predvedu, jak vyvijet kernel a userspace pro telefon, a zminim, co vsechno nas jeste deli od pouzitelneho telefonu.

10:30
11:00 OpenStreetMap včera, dnes a zítra
Marián Kyral
11:00 - 11:50

V první části si řekneme něco o historii a současnosti OpenStreetMap, představíme si zajímavé projekty, které využívají data OpenStreetMap a zkusíme nastínit budoucnost OSM. Ve druhé části si řekneme něco o české OSM komunitě - kdo jsme, co jsem už udělali a na čem teď pracujeme. A pokud nějaký čas zůstane, řekneme si jak s mapováním začít.

11:30
12:00 Repraper dílna 3D tisku
Petr Šmerák
12:00 - 13:20

Setkání otevřené všem zájemcům a uživatelům 3D tisku pořádané neziskovým spolkem 3D aréna, z.s. Prezentace možností technologie 3D tisku. Ukázkové výtisky z různých druhů materiálu a různých oborů (od konstrukčních dílů až k módě). 3D tiskárna v akci. Prostor pro jakékoli vaše dotazy - máte problém se svou 3D tiskárnou? Potřebujete něco vytisknout, ale nevíte jak? Uvažujete o pořízení 3D tiskárny a potřebujete poradit? Zajímá vás 3D tisk obecně? Pak se k nám přijďte alespoň na chvíli podívat. 3D aréna, z.s. je neziskový zapsaný spolek zabývající se propagací a rozvojem aditivní výroby metodou 3D tisku.

12:30
13:00
13:30 Fedora a Raspberry Pi
Lukáš Kotek
13:30 - 13:50

Příspěvek shrnuje, jaké jsou možnosti provozu aktuálních verzí Fedory na populárním minipočítači Raspberry Pi i vzhledem k projektům, které vznikly v posledních měsících. (Jedná se zejména o projekt Pignus nebo nadějný projekt Fedberry.) Rozvádí odpovědi na následující otázky: Jaké možnosti provozu Fedory na Raspberry Pi tu jsou? Jakým způsobem Fedoru na Raspberry Pi nainstalovat? A na co si dát naopak pozor? Jaké jsou dojmy z používání?

14:00 HelenOS devroom
Jakub Jermář
14:00 - 15:00

Setkání vývojářů (případně s vývojáři) mikrojádrového operačního systému HelenOS

14:30
15:00
15:30
LinuxDays 2016
©
SSL DNSSEC TLSA IPv6