Program přednášek

Obtížnosti
začátečníci pokročilí hackeři

Sobota 10. října 2015

Sat 105 155 107 111
09:30 Vše co jste chtěli vědět o SSH a báli jste se zeptat
Jakub Jelen
9:30 - 9:55

Pokročilé případy užití protokolu SSH od hardwarových klíčů, tunelování, přesměrování portů, proxy až po jednoduchou VPN s ukázkami, vysvětlením a možností vyzkoušení a se zaměřením pro využití ve správě privátního serveru.
Architektury moderních procesorů a mikrořadičů ARM
Pavel Tišnovský
9:30 - 10:25

Přehled architektury moderních procesorů a mikrořadičů ARM.
Network Measurements Analysis
Tomáš Čejka
9:30 - 9:55

Přednáška seznámí účastníky s akademickým projektem Nemea, vznikajícím ve spolupráci českých univerzit (ČVUT, MU, VUT) a sdružení CESNET. Nemea je open-source systémem pro analýzu síťových toků a detekci anomálií. Cílem projektu je poskytnout správcům počítačové sítě nástroje pro detekci škodlivého provozu a tím i zvýšení bezpečnosti na spravované síťové infrastruktuře (např. odhalením infikovaných zařízení na síti). Systém Nemea je vhodný i pro výzkumné účely - vývoj a testování nových detekčních algoritmů.
Becoming Linux professional of the future: LPI certification and a long term career benefits
Elżbieta Godlewska
9:30 - 9:55

Short analysis of Linux skills of the future required on the marketplace and how certification can help to obtain long term career growth benefits. Overview of LPI professional certification programs.
10:00 HTTPS zdarma a pro všechny
Tomáš Hála
10:00 - 10:55

Proč by na HTTPS měly běžet i weby, ke kterým se nepřihlašujete? Co znamenají chyby nalezené v SSL/TLS za poslední rok? V čem se můžeme poučit z auzy Hacking Team? Jak se s přechodem na HTTPS vypořádávají vyhledávače? Jak si nerozbít web při honbě za A+ ratingem u SSL Labs? Co přináší nový HTTP/2 protokol? A proč má být na webhostingu HTTPS k dispozici zdarma a všem?
Grafy a datová analýza v Gnuplotu
Ondřej Guth
10:00 - 10:55

Program Gnuplot umožňuje v Linuxu (a nejen v něm) generovat grafy z dat a také díky způsobu ovládání pomáhá se snadnou tvorbou různých pohledů na data, tedy k tomu, abychom se vyznali v závislostech, které v sobě skrývají. Jde o opensource s dlouhou historií a mnoha možnostmi. Podíváme se na konkrétní příklady tvorby dvourozměrných grafů a analýzy dat.
HPC/GPU v roce 2015 – novinky, výhledy a trendy
Zdeněk Konfršt
10:00 - 10:55

Přednáška představí zajímavosti, výhledy a trendy v oblasti HPC/GPU.
10:30 Řízení stejnosměrných a bezkartáčových motorů
Pavel Píša a Martin Prudek
10:30 - 11:25

Přednáška navazuje na prezentaci „Je Raspberry Pi použitelné pro řídicí a robotické aplikace?“ z letošního InstallFestu. V úvodu bude předvedeno, jak řídit stejnosměrný motor s využitím minima součástek z Raspberry Pi jak přímo z jazyka C, tak s využitím generování kódu z modelu navrženého regulátoru. Po zjednodušeném teoretickém úvodu pak bude předvedeno, jak je možné experimentovat a vizualizovat vektorové řízení bezkartáčového motoru s využitím Raspberry Pi nebo jiné procesorové platformy podporující real-time variantu jádra Linux. Ve zbývajícím čase pak budou diskutované možnosti levnějších řešení s malými MCU i porovnání s komplexnějšími průmyslovými řešeními.
11:00 Automatizace správy linuxové infrastruktury pomocí Katello a Puppet
Milan Zelenka
11:00 - 11:25

Shrnutí vlastností nástroje Katello. Ukázka provisioning operačního systému, konfigurační management pomocí Puppet a správa balíků a repozitářů Katello.
Docker a WebHosting
Adam Štrauch
11:00 - 11:25

Před rokem jsme začali používat Docker na našem webovém hostingu a nebyla to procházka růžovou zahradou. Řešili jsme celou řadu problémů včetně poškození dat, ale nyní máme stabilní službu a na přednášce se dozvíte, co všechno jsme pro to museli udělat.
Salomon - 40. nejrychlejší superpočítač světa
Lumír Balhar, Luboš Kolář
11:00 - 12:30

V Ostravě nově stojí 40. nejrychlejší superpočítač světa. Zajímalo by Vás, kdo jej dokázal vyrobit, kdo jej provozuje, co je vůbec k provozu takového stroje třeba a jak můžete využít jeho obrovský výkon Vy sami? Pak navštivte společnou prezentaci SGI a IT4Innovations v HPC tracku.
11:30 Vagrant a Ansible - nerozbíjejte servery
Věroš Kaplan
11:30 - 12:30

„Když mám produktivní den, tak rozbiju až sedm serverů.“ Vagrant je wrapper na virtualizačními nástroji - třeba VirtualBoxem. Umí rychle nahodit čistý virtuální počítač podle šablony, na něm nainstalovat programy a služby a otestovat jejich chování. Zkusíme si osahat Vagrant a vyzkoušet si, jak pracuje s Puppetem či Ansiblem.
FPGA pro BFU
Marek Vašut
11:30 - 12:30

Prednaska si klade za cil uvest bezneho programatora do sveta programovatelne logiky (CPLD, FPGA, ... obecne PLD). V prvni casti se dozvite, co to PLD je, k cemu se pouziva a jaka je vnitrni struktura. Nasledujici cast prednasky se zameri na dostupne vyvojove kity pro pocatecni experimentovani s PLD a potrebne vyvojove nastroje. Posledni cast prednasky zacne uvodem do HDL (Verilog a VHDL) a skonci praktickou demonstraci implementace blikani LEDkou pomoci FPGA.
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00 Výkon PostgreSQL na EXT4, XFS, F2FS, BTRFS a ZFS
Tomáš Vondra
14:00 - 14:55

Jeden z nejčastějších dotazů ohledně konfigurace linuxových systémů pro PostgreSQL je jaký použít souborový systém. Který je nejspolehlivější, nejrychlejší a tak vůbec. Bohužel většina informací v téhle oblasti má formu lidové moudrosti předávané z generace na generaci ústní tradicí, což jako zdroj informací neobstojí - souborové systémy zažívají v posledních letech bouřlivou evoluci (EXT4, XFS, ...) nebo revoluci (BTRFS, ZFS, ...) a chce to prostě benchmarky. Nic proti Phoronixu, ale benchmarky tam publikované považuji spíše za orientační než za spolehlivý zdroj informací, takže jsem se rozhodl potrápit hlavní souborové systémy dneška na moderním hardware (SSD) s různými mkfs/mount volbami, a na aplikaci která mne zajímá primárně (tj. PostgreSQL). Ale výsledky jsou myslím poměrně zajímavé a použitelné nejenom pro PostgreSQL.
MQTT, protokol pro IoT
Adam Hořčica
14:00 - 14:55

MQTT je nenáročný protokol, který získává svou popularitu v oblasti IoT. Poťte si vyzkoušet, jak se s ním pracuje. Osaháme si jak klientskou stranu, tak serverovou stranu. Vyzkoušíme jak zprovoznit např. server Mosquitto a jak s ním komunikovat z konzole nebo jak naprogramovat základního klienta. Chybět nebude ani interakce s reálnými IoT zařízeními.
Problémy (linuxového) desktopu a jak se je snažíme vyřešit ve Fedora Workstation
Jiří Eischmann
14:00 - 14:55

Co se musí změnit, aby se stal Linux úspěšným systémem na desktopech? Přednáška posluchače provede největšími problémy, kterými dnes trpí nejen linuxový desktop, a jejich řešeními, které se snažíme nalézt v rámci projektu Fedora Workstation.
GPU akcelerace pro výpočty a remoting, současnost a trendy (2015)
Jan Buriánek
14:00 - 14:55

Jakmile si odborná veřejnost "všimla", že vedle standardního CPU se v počítači nachází neuvěřitelnávýpočetnísíla v podobě grafického koprocesoru, tj. GPU, začala revoluce v oblasti výpočtů avztahu ke grafice obecně. GPU akcelerace se stala praktiky naprostou nutností každé pokročilejšígrafické aplikace, ale nově i výpočetně náročných úloh z oblasti vědy. Na prezentaci ukážeme základníprincipy GPU akcelerace a přístupu, bude ukázán současný stavilustrovaný na příkladechaplikací a dojde i na diskusi budoucích trendů v tomto oboru.
14:30
15:00 skript.sh --přepínače -a argumenty
Lukáš Bařinka
15:00 - 15:55

Přepínače a argumenty v shell skriptech. Struktura parametrů při volání skriptu, typy přepínačů a jejich zpracování, zpracování libovolného počtu argumentů. Typické problémy parametrizace skriptů a jejich řešení v shellu.
Arduino a Internet věcí
Petr Stehlík
15:00 - 15:55

Mírně retrospektivní teoretické zamyšlení nad možnostmi propojení Arduina s okolním světem. Přehled drátových i bezdrátových řešení.
openSUSE Leap - úplně nové openSUSE
Tomáš Chvátal
15:00 - 15:55

Shrnutí informací o nastávajícím stabilním vydání openSUSE s názvem openSUSE Leap 42 a vysvětlení postupu tvorby distribuce v podání SUSE a komunity openSUSE.
Heterogenní akcelerace výpočtů
Jiří Khun
15:00 - 15:55

Přednáška posluchače seznámí s principy heterogenních výpočetních systémů ve kterých spolupracují CPU a GPU nad unifikovaným paměťovým prostorem. Bude představena konkrétní implementace takového systému, první reálný heterogenní systém nové generace, AMD APU Kaveri. Dále budou prezentovány výzkumy probíhající na FIT ČVUT, které se týkají využití heterogenního přístupu.
15:30
16:00 Balíš, balím, balíme
Ondřej Surý
16:00 - 16:55

V přednášce bych se zaměřil na teorii i praxi z balíčkování software pro Debian. Plus nějaké vychytávky navíc jako git-buildpackage, dh7 format, hardening, machine-readable copyright, co je důležité a co není.
Optimalizace při překladu na procesory ARM
Pavel Tišnovský
16:00 - 16:55

Popis některých optimalizací, které jsou prováděny při překladu programů pro procesory ARM.
OpenSCAD při návrhu 3D tiskárny
Petr Bláha
16:00 - 16:55

Použití open source programu pro 3D modelování OpenSCAD při vývoji a konstrukci 3D tiskárny.
16:30
17:00 Kernel oops a hromada písmenek, co vlastně znamenají?
Vlastimil Babka
17:00 - 17:55

Přednáška vysvětlí, k čemu jsou vlastně dobré výpisy z kernel oops v Linuxu. - kdy můžou nastat, a kdy jsou fatální (panic) a proč - co všechno z nich jde vyčíst (na x86_64), a k čemu je to užitečné - jak se dá chování ovlivnit konfigurací Předpokládá se alespoň základní povědomí o tom, jak se vykonává kód na procesoru - registry, zásobník, volání funkcí, přerušenií
Arduino na 433 MHz
Petr Stehlík
17:00 - 17:55

Praktické ukázky ovládání domácí techniky Arduinem bezdrátově na 433 MHz. Velmi volně navazuje na teoretickou přednášku o Arduinu a Internetu věcí.
Beesip a uciprov - jak zautomatizovat deploying zařízení
Lukáš Macura
17:00 - 17:25

Přednáška popisuje možnosti použití Beesip, OpenWrt a Uciprov včetně napojení na Zabbix monitoring. Výsledkem je automatizovaná centrální správa zařízení v různých částech sítě.
17:30 Vývoj 3D modelu pro kolejové vozidlo
Viktor Hollmann
17:30 - 17:55

Využití 3D tisku při návrhu krytu teplotního čidla pro inovovanou tramvaj Škoda ForCity Alfa.

Neděle 11. října 2015

Sun 105 155 107 111
10:00 Wi-Fi dnes a zítra
Martin Samek
10:00 - 10:55

Volné pokračování loňské přednášky „Není Wi-Fi jako Wi-Fi“. Tentokrát se podíváme, co přinesl rok 2015 na poli Wi-Fi nejenom v podobě prvních produktů dle IEEE 802.11ac Wave2. Ukážeme si, jak by Wi-Fi infrastruktura vypadat neměla a jak naopak postupovat správně, aby nám sloužila dobře. V závěru se pokusíme trochu zavěštit, co nám přinese budoucnost.
Poor Man's Cloud
Jan Baier
10:00 - 10:55

Máte hlavu v oblacích? Chcete svůj vlastní cloud? V této přednášce se budeme se zabývat tím, jak z běžně dostupného serverového železa a open-source technologií vybudovat aplikační i databázový cluster s vysokou dostupností (tzv. high-availability cluster). Jistě padne i nějaké slovo o kontejnerové virtualizaci a o tom, jak to všechno spravovat tak, aby se z toho člověk nezbláznil.
FIT track pro studenty 1. semestru FIT ČVUT
10:00 - 12:30
Machinery - A Systems Management Toolkit for Linux
Mauro Morales
10:00 - 10:25

Alfred is a system administrator of a real world data center. He faces the reality of systems nobody knows about, people making mistakes and forgetting about best practices, or not riding the latest DevOps trend. SUSE has started an open source project to help Alfred to keep his sanity and fill the gaps current tools don't address yet. The project is Machinery (http://machinery-project.org) and it is released for openSUSE as well as SUSE Linux Enterprise. The presentation will provide a deep dive into what Machinery can do for system administrators and how the community can benefit and contribute.
10:30 Open source, privacy respecting websites FTW!
Hans de Raad
10:30 - 11:25

What good is a website when you don’t have the faintest idea who’s visiting it, where they come from, where they go, and what they want? And how can you find out all that whilst respecting your users' privacy and still complying with myriad, pesky national privacy laws and regulations? My answer is simple: go open source! Go Piwik! Piwik is a great, open source web statistics application, similar to Google Analytics, that integrates very well with numerous platforms including Drupal. This has been a hot topic for a few years and the talk has gone through a couple of iterations for some major conferences (like DrupalCon 2013 in Prague and openSUSE Conference 2012 in Thessaloniki and Observe Hack Make in 2013). It is frequently updated to reflect the current legal and regulatory situation, which is still changing and developing (almost daily, it seems). [takeaways] In this talk, the audience will learn: The current state-of-play regarding privacy laws, especially in Europe. How well Drupal and Piwik compliment each other. How to deliver “fair-play” personalization.
11:00 vpsFree.cz aneb linuxový server u neziskovky
Petr Krčmář
11:00 - 11:25

Spolek vpsFree.cz dělá už šest let linuxové VPS. Dělá je dobře a dělá je nekomerčně. Pojďte si poslechnout povídání o tom, proč by se vám to mohlo hodit a co to umí.
Turris: Lite - kam kráčíme
Martin Strbačka
11:00 - 11:25

Začátkem roku 2015 představilo sdružení CZ.NIC projekt bezpečného domácího routeru založeného na otevřeném software a hardware - Turris:Lite. V přednášce se dozvíte, kam se projekt za půl roku posunul, jaká je finální podoba routeru a jaké jsou naše aktuální cíle.
11:30 Foreman - správa datového centra
Lukáš Zapletal
11:30 - 12:30

Automatizované instalace a konfigurace systémů na holé železo, do virtualizace i cloudu během pár kliknutí myši. Nebo jedním příkazem. A nebo zcela automaticky po přidání nového hardwaru bez jakéhokoliv zásahu. Red Hat, Debian, SUSE, BSD a další.
Kubernetes - úklid mezi kontejnery
Tomáš Kukrál
11:30 - 12:30

Kontejnerová virtualizace přináší oproti plné virtualizaci značné výhody a zároveň i omezeni. Situace začíná být jeste zajímavější pokud začnete orchestrovat kontejnery mezi více hosty, s redundancí a sdíleným filesystémem. V prednašce ukážu jak lze kontejnery snadno spravovat s pomocí Kubenteres.
Using the FOIA for open source and open data
Brenno de Winter
11:30 - 12:30

Open data en open source isn't something that governments find easy to do. Transparency and sharing is complicated. But using the Freedom of Information Act can help pushing the word open ahead. How far can you really go? Can you really get source code and data opened up? Using the FOIA in the Netherlands I tried getting the source code of the national register of person administration published. What tricks does the government pull to prevent this from happening? And how does the government respond when you ask for all the financial declarations of the national health system? Two cases that show that being open is something that is worth while trying. The cases also show that asking for open data and open source ultimately can get highly political and create difficult questions for judges in court. This to talk is inspiration to make sure open source gets its day in court.
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00 Pojďme šifrovat aneb ACME, továrna na certifikáty
Ondřej Caletka
14:00 - 14:55

Šifrování se neobejde bez prokazování identity. K tomu se používají TLS certifikáty, jejichž získávání je náročné na lidskou práci a často i nákladné. Letos se to má ale změnit. Protokol ACME si klade za cíl nahradit veškerou ruční práci spojenou s prokazováním identity a umožnit tak získání důvěryhodného certifikátu zadáním několika příkazů. V přednášce si to ukážeme.
IPv6 – Jak jsme na tom?
Pavel Šimerda
14:00 - 14:55

Takřka na každé konferenci se objeví buď přednáška o tom, jak je IPv6 super, nebo přednáška o tom, jak je IPv6 na... ehm, špatně navržené. Já se v současné době věnuju zajištění podpory IPv6 ve Fedoře prostřednictvím různých upstreamových projektů, tím pádem nepřímo i v ostatních linuxových distribucích. Obsah přednášky bude různorodý, s prostorem pro diskuzi, nosným tématem bude ovšem aktuální stav IPv6 s ohledem na klientské použití.
FIT track pro studenty 1. semetru FIT ČVUT
14:00 - 14:55
How to finance a small and medium Free Software project
Frank Lanitz
14:00 - 14:25

I want to give a short overview, why a Free Software project is needing some money and of course, how a project might can collect donation and other supporting funds. The talk will touch donations, merchandising, contracted work and some more.
14:30 Geany – a lightwight IDE
Frank Lanitz
14:30 - 14:55

In my talk I want to give a short introduction into Geany IDE and how I could support daily work on developing, administrating or just writing texts with LaTeX. During the talk I will not going into deep nerdy stuff, but in best case you already know what an editor is.
15:00 Warden: Efektivní sdílení informací o bezpečnostních událostech
Pavel Kácha
15:00 - 15:55

Součástí zabezpečení sítě je i sledování bezpečnostních událostí a anomálií a reakce na ně – ať už z logů, honeypotů, netflow nebo hardwarových sond. Většina dat z detekčních nástrojů ale zůstává nevyužita, přestože by mohla být cenným zdrojem informací pro ostatní. V CESNETu jsme proto vyvinuli Warden – systém pro automatizované sdílení těchto informací mezi jednotlivými bezpečnostními týmy. Kód i formát dat je otevřený, můžete tedy nahlédnout pod pokličku řešení bezpečnosti a zdraví sítě národního výzkumu a vzdělávání.
ownCloud pod kapotou
Michal Strnad
15:00 - 15:25

Přednáška představí projekt ownCloud, open source řešení pro automatickou synchronizaci dat mezi počítači a mobilními zařízeními, běžících na různorodých platformách. Velkou výhodou je otevřenost zdrojového kódu a možnost provozování na vlastních serverech a s tím související maximální kontrola nad vašimi daty. Kromě toho, platforma nabízí místo pro sdílení kontaktů a kalendářů, galerii, verzování a mnoho dalších funkcionalit. Prezentace je přípravou na navazující workshop.
OpenQA - co rok dal
Ondřej Holeček
15:00 - 15:55

OpenQA tvoří jádro automatického testování openSUSE. Je to nástroj pro integrační QA celé distribuce - od instalace až po jednotlivé aplikace. A stejně jak Tumbleweed neustále přináší nové věci, OpenQA se také rychle mění. V přednášce Vás provedu co nového jsme za rok připravili a jak toho využít. Ať už jako administrátor, tak i uživatel.
Leaping Ahead - The future of openSUSE
Tomáš Chvátal
15:00 - 15:55
15:30 Peering nebo puding?
Michal Krsek
15:30 - 16:25

Proč se propojit a kde? Existuje univerzání přístup k propojování? Jsou zlí ti, kteří byli první nebo jejich vyzyvatelé? Je lépe být sdružen nebo nakupovat služby? Je třeba počítat ASy, prefixy nebo provoz? Krátký vhled a vlet do problematiky propojování pro středně zkušené adminy, kteří myslí vlastní hlavou a nebojí se zeptat.
16:00 Ansible - hromadná správa serverů
David Karban
16:00 - 16:55

Ansible je automatizační nástroj, který velmi ulehčuje práci, spravujete-li více než jeden server. A je jednoduchý, automatizovat zvládnete už za 50 minut!
Scrum v praxi
Josef Reidinger
16:00 - 16:55

Shrnutí jak probíhá agilní vývoj podle metologie SCRUM v SuSE v YaSTím týmu. Jak konkretní postupy, tak i zkušenosti, co jsme za půl roku používání nasbírali.
16:30 NetopeerGUI - open-source NETCONF client
David Alexa
16:30 - 16:55

Hlavním tématem přednášky je systém pro konfiguraci síťových zařízení komunikujících pomocí protokolu NETCONF, zvaný NetopeerGUI. Systém je založen na standardizovaném protokolu NETCONF (RFC6241) s využitím datových konfiguračních modelů Yang (RFC6020). NetopeerGUI je vyvíjeno jako open-source projekt a je postaveno na moderních webových technologiích (Symfony2, ajaxové načítání (HTML5 history API), intenzivní využití JS (jQuery)...). NetopeerGUI přináší možnost připojit se k jakémukoliv NETCONF zařízení díky univerzálnímu uživatelskému rozhraní. Nabízí také snadnou rozšiřitelnost vzhledu a formy výstupu dle potřeb uživatelů (vývojářů zařízení). Projekt se zaměřuje na GUI, které nabízí mnoho vylepšení, výhod a především uživatelskou přívětivost oproti klasickým konfiguracím pomocí CLI. Přednáška je vhodná pro zájemce o konfigurační nástroje a vývojáře webových aplikací, včetně zájemců o tvorbu UI.
LinuxDays 2015 (ɔ)
SSL DNSSEC TLSA IPv6