hlavička stránky

Program

Sobota

Registrace účastníků začíná v 8:45 a běží celý den.


Routovací démon Bird
Ondřej Filip
9:30 – 10:20 Routovací démon BIRD patří do softwarové výbavy celé řady světových peeringových uzlů včetně těch největších (LINX, DE-CIX, MSK-IX, AMS-IX, PAIX). Ondřej Filip, který stojí za jeho vývojem od samotného počátku, představí tento projekt do detailů a upozorní na novinky z poslední doby. Projektový tým hledá aktuálně vývojáře, kteří by pracovali na vývoji BIRDa. Přednáška tedy může být zajímavá i pro zájemce z řad programátorů.
Strach z IPv6
Radek Zajíc
10:30 – 11:20 Zatímco různé hardwarové i softwarové novinky přijímá open-source komunita relativně bez problémů a ráda, v případě síťového protokolu IPv6, označovaného otcem Internetu Vintem Cerfem jako "produkční verze IP protokolu", tomu tak není. IPv6 je s námi již přes patnáct let, u poskytovatelů obsahu se ale začíná rozšiřovat až od roku 2012, a u poskytovatelů připojení dokonce až od roku letošního. Zkušenosti ukazují, že hlavní příčinou "zaostávání" v rozvoji IPv6 je strach - strach z nefunkčních implementací, nemožnosti IPv6 "prodat" zákazníkům, či očekávaných vysokých nákladů na implementaci. V přednášce se proto podíváme na možné příčiny tohoto strachu: prozkoumáme stav rozvoje ve světě a v ČR. Nesmí chybět praktické zkušenosti, probereme tedy úroveň "dospělosti" open-source implementací IPv6 a dostupných nástrojů a to z pohledu síťaře, správce aplikačního serveru, i domácího uživatele.
Jak se měří Internet
Ondřej Caletka
11:30 – 12:20 Funguje Internet? Odpověď na takovou otázku nemusí být vždy tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá, protože Internet nemá žádný centrální uzel. Jedním z projektů, který se o takovéto zkoumání dostupnosti stará, je měřicí systém RIPE Atlas s více než 6000 sondami po celé planetě. V přednášce budou představeny možnosti takového systému včetně výsledků, které již přinesl. Zájemci také budou moci získat vlastní sondu RIPE Atlas k hostování ve svě síti.
ZFS na Linuxu: proč ho určitě chcete
Pavel Šnajdr
13:30 – 14:20 ZFS je souborový systém vyvíjený původně pro Solaris, dnes se dá ale pohodlně nasadit i na Linuxu. Má velmi zajímavý design, ze kterého pro uživatele plynou ohromné praktické výhody. V čem je linuxová verze ZFS specifická? Má ZFS smysl, když je tu Btrfs? Jak běží ZFS v produkci na vpsFree.cz?
Perličky ze stěhování DC
Tomáš Hála
14:30 – 14:55 Kvůli zvýšení kvality služeb přestěhovala letos v létě hostingová firma ACTIVE 24 své primární datové centrum do jiné lokality. Jak se stěhuje storage se 150 TB kapacity bez výpadku za plného provozu? Jak vypadá provoz služeb, když každá součást www stránek a pošty je několik km daleko a jak s tím pomáhají otevřené technologie?
HA monitoring setup
Martin Čaj
15:00 – 15:25 Přednaška je on programu Icinga - Open Source Monitoring tool a dalších typů a rozšíření pro monitoring. Dále pak náhled do High Avaibility setupu a jak je postavit a jake jsou nase zkušenosti s jeho provozem.
Jména souborů v unixu
Lukáš Bařinka
15:30 – 16:20 Co/kde/jak je jméno souboru v UNIXovém FS, co zajímavého může obsahovat a jak s takovými jmény souborů pracovat v shellu.Co/kde/jak je jméno souboru v UNIXovém FS, co zajímavého může obsahovat a jak s takovými jmény souborů pracovat v shellu.
O síťové konfiguraci, init skriptech a systemd
Pavel Šimerda
16:30 – 17:20 Takový malý přehled toho, co se děje na poli systémových služeb a síťové konfigurace. Něco málo o závislostech služeb na síťovém připojení, k tomu troška DNS konfigurace, střípky informací o initskriptech, systemd, networkd, resolvd, unboundu a dnssec-triggeru, aneb v tom aby se blbej vyznal.
Peering a věci kolem za 50 minut
Adam Golecký
17:30 – 18:20 Přednáška zástupce českého peeringového uzlu Adama Goleckého přiblíží v šibeničním čase základy fungování a propojování sítí v Internetu. Můžete se těšit také na novinky a aktuální projekty peeringového uzlu NIX.CZ.
SDR: softwarově definované rádio
Jan Hrach
10:00 – 10:25 Představíme si technologii softwarově definovaného rádia, ukážeme si, jaký hardware je možné použít a předvedeme si, co se s tím dá dělat.
Česká klávesnice
David Kolibáč
10:30 – 11:20 Proč se ve Vi používá zrovna hjkl místo šipek? Kde se vzalo „unixové“ rozložení klávesnice? Proč v Česku píšeme na QWERTZ? Má smysl používat Dvorak? Existují open-source klávesnice? Stručná exkurze do historie počítačových klávesnic a psacích strojů, ze kterých většina současných klávesnic vychází. Zamyšlení nad tím, jak vlastně klávesnici používat. Představení rozložení klávesnice optimalizovaného pro češtinu a přehled toho, jak se vlastně nové rozložení kláves navrhuje (včetně algoritmů). Ukázka, jak si postavit vlastní klávesnici.
Minimalistický desktop
Pavel Tišnovský
11:30 – 11:55 Příklad konfigurace minimalisticky pojatého desktopu pro Netbooky, Nettopy i SoC (System on a Chip) zařízení.
DevAssistant
Tomáš Raděj
12:00 – 12:25 Ať už jste začátečník, nebo pokročilý, a chcete začít vývoj softwaru v nějakém jazyce či frameworku, spoustu času Vám zabere nastavení prostředí, stažení závislostí a podobně. Totéž platí, pokud chcete upravit kód někoho jiného, a chybí Vám třeba závislosti pro testy nebo ten správný VIM plugin. Tento problém řeší DevAssistant - flexibilní nástroj pro nastavení prostředí a provádění automatizovatelných úkonů, které byste jinak museli dělat sami.
Setkání služeb DHCP a LDAP
Martin Bílý
14:30 – 14:55 Případová studie pro vybudování DHCP služby s vysokou dostupností. Dva ISC DHCP servery v režimu master-slave sdílejí konfigurační údaje obsluhovaných sítí a klientů prostřednictvím služby LDAP. Možnost replikace přes více LDAP serverů. Výhody a problémy použitého řešení, provozní zkušenosti.
StartSSL certy zdarma
Ondřej Caletka
15:00 – 15:25 Přednáška předvede praktický postup, kterak získat zdarma validní certifikát pro zabezpečení e-mailové komunikace či libovolné TLS služby prostřednictvím certifikační autority StartSSL. Dále bude předvedeno několik tipů, na co si dát pozor při nastavení TLS, aby nebyla bezpečnost zbytečně snížena chybou nastavení.
Není WiFi jako WiFi
Martin Samek
15:30 – 16:20 Rychlý průřez bezdrátovými řešeními různých výrobců, která i když na to nevypadají, běží na Linuxu. Povíme si o základních vlastnostech, podíváme se na možnosti správy a ukážeme si jak může vypadat uživatelský i administrátorský komfort. Jako ukázkový příklad probereme implementaci WiFi na ČVUT - FEL (Karlovo náměstí).
Fedora.Next: F21 a dál
Jiří Eischmann
16:30 – 17:20 Distribuce Fedora momentálně prochází v rámci iniciativy Fedora.Next nejvýraznější změnou za celou dobu své existence. Fedora bude od verze 21 nabízet tři oficiální produkty: Workstation, Server a Cloud. Přednášká odpoví na to, čím se budou tyto produkty vyznačovat, na jakou skupinu uživatelů cílí. Dále se bude zabývat také tím, jak se budou distribuce a její produkty vyvíjet v dalších vydáních.
Dokumentace API zdrojových kódů
Ondřej Guth
17:30 – 18:20 Jistě při psaní zdrojáků používáte komentáře, které pomáhají pochopit, jak byl kód myšlený. Co když ale chcete zdokumentovat své funkce nebo třídy tak, aby je mohli ostatní používat (volat) i bez čtení celého kódu? Ukážeme si použití programu Doxygen, který vygeneruje dokumentaci API ze speciálních komentářů ve zdrojovém kódu mnoha různých programovacích a skriptovacích jazyků.
Why you should use Gentoo?
Tomáš Chvátal
10:00 – 10:25 Short presentation proving you all why Gentoo is cool&trendy.
set -o errexit is harmful
Jan Matějka
10:30 – 10:55
Tips for starting with Gentoo
Tomáš Chvátal
11:00 – 11:25 We shall talk about few tips on how to setup your basics to get the best results from your Gentoo deployment.
Towards automatic kernel configuration and building in Gentoo
Vlastimil Babka
11:30 – 12:20 The kernel packages in Gentoo have been always surprisingly non-Gentoo-ish. Basically they just unpack the sources and that's it. The user has to configure, build and install the kernel manually. There is the genkernel tool which should help in the process, but it's not perfect and its invocation is still done manually outside of emerge.
EAPI 6
Ulrich Müller
14:00 – 14:50 We will be talking and planning features in EAPI 6.
Twisted
Jan Matějka
15:00 – 15:25 Introduction to python event-driven networking engine.
Poněkud lehčí desktop environment
Michal Halenka
15:30 – 16:20 Jak může vypadat lehkotonážní desktopové prostředí, jak jej používat téměř bez myši, a proč je právě Gentoo ekosystém jedním z vynikajících společníků na cestě za lehkým desktopovým prostředím.
First steps in Haskell
Jan Matějka
16:30 – 16:50 Demonstrating some hello world programs, basic concepts and the tooling around the language and how those compare (read: how haskell is better) with other dynamicaly typed OOP languages.
Repair your bug in Gentoo
Gentoo developers
17:00 – 17:50 Gentoo people will be in the room hacking. If you have bugs that you would like to have fixed, or chat with others about ideas/plans...
ČasVelký sál (105)Malý sál (155)Gentoo track (111)
9:30
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
14:30
15:00
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00

Workshopy

Stavba 3D tiskáren
Martin Neruda
9:30 – 18:00 Dvoudenní workshop, během kterého si šest zájemců postaví svou 3D tiskárnu RepRap RebeliX s rámem z hliníkových profilů. Kromě samotné stavby vás tvůrce tiskárny provede i obsluhou tiskárny a její kalibrací – odnesete si tak nejen hardware, ale i potřebné znalosti. Na workshop je nutná registrace předem a platba poplatku. Počet míst je omezen!
ZFS na Linuxu: osahejte si sami
Pavel Šnajdr
15:00 – 16:00 Workshop navazuje na odpolední přednášku a dovolí vám si prakticky vyzkoušet nejzajímavější vlastnosti ZFS. Zjistíte, proč je mezi adminy tak oblíbený a proč ho používáme ve vpsFree.cz.
Od Bashe k Pythonu a naopak, pro administrátory
Martin Bruchanov
11:00 – 12:00 Workshop je praktickým srovnání obou skriptovacích jazyků z hlediska syntaxe a jejich využití hlavně pro linuxové administrátory. Podíváme se na to, které věci lze elegatně řešit různými méně známými fintami v bashi a jejich Pythoní protipól. I na věci, které jsou v bashi relativně snadné, ale v Pythonu vyžadují víc řádků kódu.
Darktable a trochu toho okolo
Lukáš Bařinka
12:00 – 12:50 Představení SW pro úpravu fotek Darktable. Praktická ukázka jeho použití spolu s vysvětlením některých základních pojmů, které je dobré znát při úpravě fotek (např. expozice, Lab, histogram, bitová hloubka, RAW/JPEG, EXIF, kontrast, jas, sytost).
Učebna 347
Učebna 348
Učebna 349
Učebna SAGE

Neděle

Registrace účastníků začíná v 8:45 a běží celý den.


Vim ve funkci IDE
Pavel Tišnovský
9:30 – 10:20 Nastavení textového editoru Vim takovým způsobem, aby byl použitelný ve funkci IDE (integrovaného vývojového prostředí). Přehled konfiguračních voleb i pluginů.
7 let existence Btrfs
Michal Halenka
10:30 – 11:20 Ohlédnutí za dosavadním vývojem Btrfs, zhodnocení současného stavu, ukázka nejzajímavějších vlastností, a na závěr zamyšlení nad tím, zda je Btrfs vhodné pro vaše použití.
Seznam: powered by Linux
Martin Doleček
11:30 – 12:20 ... ano, víme! Ale jak tisícovky linuxových serverů pro miliony uživatelů spravujeme, o tom se často nemluví. Přednáška bude zaměřena zejména na použité virtualizační technologie, jejich výběr, testování, nasazení, ale i řešené problémy a cesty, které vidíme do budoucna.
Clojure prakticky
Pavel Tišnovský
13:30 – 14:20 Použití programovacího jazyka Clojure společně s nástrojem Leiningen. Ukázka aplikací, webové nástroje atd.
Komunikační protokoly pro Internet of Things
Adam Hořčica
14:30 – 15:20 Máte doma Raspberry Pi pro přehrávání filmů, Arduino pro měření teploty ve skleníku, světlo ovládáte přes bluetooth, Váš kávovar podporuje HTCPCP a toustovač má WiFi – a teď přemýšlíte jak tohle všechno propojit dohromady? Pojďme se podávat na některé technologie a protokoly vhodné pro IoT. Protokoly, které umožňují snadnou komunikaci takových to zařízení a umožňují jejich propojení v něco většího… Klíčová slova: IoT, MQTT, REST, CoAP, Node-RED, Mosquitto, Raspberry Pi, Arduino, Home automation, DIY.
zeromq
Karol Hrdina
15:30 – 16:20 Lehký úvod do komunikační knihovny pro vývoj distribuovaných aplikací. Zeromq je „message-oriented“ knihovna, která na rozdíl od message-oriented middlewaru (např. ActiveMQ, …) nepotřebuje k životu message broker. Tím představuje zajímavou alternativu. Skutečnou škálovatelnost dosahuje knihovna díky velmi malé a dobře definované množině základních stavebních kamenů, které slouží k samotnému propojování různých komponent systemu, vláken / procesů, programovacích jazyků…
Zálohování stokrát jinak
Michal Strnad
16:30 – 17:20 Co je pravým cílem zálohování? Nepřijít o svá cenná data (fotky, faktury), nebýt vyhozen z práce? Zde asi každý odpoví „Ano“. Takže zálohujete? Víte jaká je životnost média, na které data ukládáte? Zkusili jste si někdy provést obnovu dat? Pokud jste si alespoň na jednu otázku odpověděli slovem „Ne“ či „Nevím“, bude vás zajímat tato přednáška.
Arduino + Linux = ...
Štěpán Bechynský
10:00 – 10:25 Arduino je nejspíš nejpopulárnější platforma pro stavění různých hraček. Časem začalo Arduino, pro některá použití, narážet na limity osmibitových procesorů. Proč ale opouštět osvědčenou platformu? První vlaštovkou, která se pokusila vyřešit problémy Arduina, ať už výkonnostní nebo komunikační, bylo Arduino Yún. Je to deska, na které najdete kromě "normálního" Arduina, také počítač s Linuxovou distribucí Linino. Arduino část se stará typicky o sběr dat a Linux část o jejich další zpracování. Arduino Tre je pak kombinace Arduino a BeagleBoan. V přednášce uvidíte praktickou ukázku využití Arduino Yún pro sběr dat a uvidíte i Arduino Tre. A nějaké další desky, na kterých běží Linux a jsou s Arduino kompatibilní.
Docker
Tomáš Bartoň
10:30 – 11:20 Stručný úvod k light-virtualizaci, Dockeru, technologii containerů s ukázkou využití Dockeru pro vývoj a nasazení aplikací.
Kojak: building software the Red Hat way
Salim Badakhchani
11:30 – 12:20 Collaborating with open source software communities can be a daunting task given the many constraints that can be imposed to ensure quality releases. Often the more mature a product is the harder it can be to overcome the learning curve required make a valuable contribution. Kojak is part of a greater initiative at Red Hat to make our internal tools more accessible, to the wider open source community, with the aim of encouraging their adoption and breaking down barriers to entry. That greater initiative, however encompasses more that just tooling. It's the desire to produce the best software we can. As the world's leading supplier of open source software, Red Hat is the largest contributor to many open source projects. I want to share some personal insights that I believe were instrumental in achieving that status. I hope the audience will gain an appreciation of the Red Hat way and take home, not only some cool tooling but also an understanding of the principles that informed that process.
Jak probíhá vývoj YaSTu
Josef Reidinger
13:30 – 14:20 Přednáška ukáže, co je YaST, jak probíhal jeho vývoj v minulosti a jak probíhá v součastnosti s využitím moderních techonologií (ruby, rspec, rake, jenkins).
PostgreSQL: výkon od dob 7.4 do 9.4
Tomáš Vondra
14:30 – 15:20 Databáze PostgreSQL od dob 7.4 (vydané v roce 2003) prodělala relativně bouřlivý rozvoj. Zatím co nové "programátorské vlastnosti" (podpora nových konstrukcí v SQL, nové procedurální jazyky, ...) jsou poměrně dobře vidět, vylepšení ve výkonu se posuzují o poznání obtížněji. A to zejména v časovém horizontu více než 10 let, během kterése se vystřídalo několik generací hardwaru, aplikace byly mnohdy přepsány od základů a datové objemy uložené v databázích se několikanásobně zvětšily. Přednáška stručně prezentuje výsledky několika obvyklých benchmarků (pgbench, ...) a zmíněny budou i nejvýznamnější změny ke kterým v PostgreSQL v souvislosti s výkonem došlo.
openSUSE Factory development
Tomáš Chvátal
15:30 – 16:20 How is openSUSE Factory developed and how can one contribute in this process? What does the Factory change mean for openSUSE releases? Questions like this will hopefully be answered during the presentation.
Start OpenWRT tracku
Pavel Šimerda
11:00 – 11:25 Úvod do části konference věnované operačnímu systému OpenWRT.
IPv6 v OpenWRT
Ondřej Caletka
11:30 – 12:20 Nové vydání 14.07 Barrier Breaker přináší mimo jiné plnohodnotnou podporu protokolu IPv6. V přednášce si ukážeme, jaké různé scénáře nasazení IPv6 OpenWRT podporuje a jak je prakticky nakonfigurovat.
Zabezpečení embedded systému proti degradaci úložiště
Marek Vašut
13:30 – 14:20 Přednáška se bude zabývat způsoby, jak zajistit embedded systém proti tzv. „silent corruption“ – náhodným změnám obsahu datového uložiště. Nejprve se bude zabývat načtením samotného zavaděče U-Boot z MTD do paměti, poté zabezpečením obrazu linuxového jádra a detekcí jeho poškození a nakonec ochranou souborového systému umístěného v MTD. Mezi technologie, kterými se přednáška bude zabývat patří U-Boot fitImage, UBI/UBIFS a Linux IMA/EVM.
Diskuse: Česká komunita OpenWRT, a co dál?
Pavel Šimerda
14:30 – 15:20 Volná diskuse nad situací kolem projektu OpenWRT a nad směřováním české komunity.
Turris workshop
Martin Strbačka
15:30 – 16:20 (místnost 344) Linuxovou distribuci OpenWRT je možné nahrát téměř do jakéhokoliv routeru a tím rozšířit jeho schopnosti. Ve spojení s otevřeností a vysokým výkonem routeru Turris se však hranice posouvají ještě dál. Ke kterému jinému domácímu routeru je možné připojit diskové pole přes SATA a současně jej používat např. jako zvukový server? To vše a možná i pár jiných "vychytávek" se dozvíte v tomto workshopu.
ČasVelký sál (105)Malý sál (155)OpenWRT (111)
9:30
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
14:30
15:00
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30

Workshopy

Stavba 3D tiskáren
Martin Neruda
9:30 – 18:00 Dvoudenní workshop, během kterého si šest zájemců postaví svou 3D tiskárnu RepRap RebeliX s rámem z hliníkových profilů. Kromě samotné stavby vás tvůrce tiskárny provede i obsluhou tiskárny a její kalibrací – odnesete si tak nejen hardware, ale i potřebné znalosti. Na workshop je nutná registrace předem a platba poplatku. Počet míst je omezen!
Social engineering
Petr Medonos, Anna Janáčková
11:00 – 12:00 Najít zranitelnost v aplikaci, napsat a odladit exploit, který obchází ASLR, DEP, stack protector a řadu dalších ochranných metod moderních operačních systémů není úplně snadné. Poslat do HR CV, jehož součástí je přibalený malware, rozhodit na parkovišti flashku s nápisem "Odměny 2014", nebo požádat správce budovy, aby vás pustil do serverovny, že vám nahlásili problém s klimatizaci, je výrazně snazší. To je důvod, proč je SE smrtelnou kombinací pro bezpečnost každé společnosti. Ve workshopu se pokusíme shrnout základní techniky SE, které útočníci používají, ukážeme si nějaké hračky a probereme jak se v takové situaci bránit.
Na rádiové vlny s GNU Radiem
Jan Hrach
15:00 – 16:00 Představíme si GNURadio, v programu gnuradio-companion si naklikáme FM rádio běžící plně softwarově a ukážeme si, jak to trochu debugovat, když se věci nedaří. Potřebný hardware zapůjčím. Nainstalujte si prosím předem gnuradio a osmosdr nejlépe ve verzi 3.7, v nových distribucích je zabalíčkované.
Inkscape prakticky
Petr Šimčík
10:00 – 12:00 Praktická ukázka použití populárního vektorového open-source editoru.
Učebna 347
Učebna 348
Učebna 349