legenda 105 155 107 111 301 349 345 302
Sat 105 155 107 111 301 349 (kapacita 48) 345 (kapacita 24) 302 (kapacita 24)
10:00 Meltdownem to neskončilo. L1TF, POP SS, TLBleed a další.
Vojtěch Pavlík
10:00 - 10:50

Meltdown a Spectre nás vystrašily z kraje roku, ale tím to neskončilo, následovala celá řada dalších zádrhelů v procesorech. Tato přednáška se pokusí rozklíčovat co pod jejich jmény je, co se s nimi dá dělat a jak jsou, či nejsou nebezpečné.

Docker na superpočítači? Ano, jmenuje se Singularity!
Josef Hrabal
10:00 - 10:20

Docker provides the ability to package and run an application in a loosely isolated environment called a container. Application with all settings and libraries can be packed together and then be run on any other computer. It is perfect for developers, hosting providers, server farms, you name it! But, is it so good for supercomputers too? Let's look at why there are some problems with using the Docker in shared environment and why the Singularity is different. The Singularity is developed with HPC in mind and is directly aimed to be used on HPC clusters with the direct support of technology like the OpenMPI is. We will show you how to use Singularity, convert Docker images, create new containers and everything you have to know about running a Singularity container in HPC environment.

10:30 Od Monga k PostgreSQL. Proč?
Pavel Kácha
10:30 - 10:50

Narostou-li poněkud zajímavě strukturovaná JSONová data na větší než malá množství, začne se jejich zpracování komplikovat. Je-li ve hře požadavek na rychlý zápis a vícerozměrné dotazy, výběr nástrojů se úží, a použití dokumentové databáze, která na začátku vypadala jako přirozený kandidát, se může ukázat vším, jen ne pověstnou zlatou střelou - od komplikací s nedeterminismem, přes umělá omezení databázového enginu, až po algoritmické limity.

How to protect your edges over the globe? Send it to the Sinkhole!
Jan Tomsa
10:30 - 10:50

Why and how we protect the platform to make sure unwanted requests don't harm it.
From time to time, a hacker tries to guess our users' passwords or otherwise misuse any other microservice. Since we want the services available to serve our customers, rather than being busy serving script kiddies, we developed our own distributed protection system to protect the platform on the edges.
We will walk you through the architecture of our solution and share what we learned during the process of setting it up and how it works in real life.

Instalace a sestavení vlastních programů v prostředí HPC
Lukáš Krupčík
10:30 - 10:50

V prostředí superpočítaču lze využít předpřipravené moduly různých programů. Ale jak dostat vlastní program na klastry, když jsem vývojář, nebo potřebuji program, který není instalován? Co když potřebuji jinou verzi programu, než je v dostupných modulech? Je možnost poslání požadavku na instalaci podpoře, ale co když to potřebuji hned? Existuje více možností, od ručního sestavení programu, které ale nezvládne každý, protože uživatel nemůže instalovat do systému, ale pouze do vlastního úložiště a je třeba znát kompilační přepínače a nastavení systému. Dále lze sestavit program pomocí nástrojů, které kompilují za nás a vytvoří k tomu i moduly pro nastavení prostředí. V přednášce si ukážeme jak ručně sestavit program, jak upravit prostředí tak, aby bylo možné program využívat. Ukážeme si nástroj EasyBuild pro sestavení programu a představíme novinky nové verze, jako je třeba vytvoření předpisu pro Docker, či Singularity a instalaci programů pomocí EasyBuildu přímo do image Singularity.

11:00 (g)awk in a nutshell
Lukáš Bařinka
11:00 - 11:50

Průlet světem skriptovacího jazyka 'awk' a jeho GNU varianty 'gawk'. V rychlosti představím tento tradiční jazyk i jeho použití pro začátečníky a poté se postupně dostaneme ke GNU verzi tohoto jazyka. Uvidíte také, že i tento jazyk se stále vyvíjí a jaké jsou jeho nejnovější možnosti. Přednáška je určena především těm, kteří by rádi zpracovávali data, ale nechce se jim učit jazyk 'perl'.

Budoucnost distribuce SW v Linuxu
Tomáš Chvátal
11:00 - 11:50

Co a jak se dnes dela v distribucnich baliccich a jake problemy pro vas linuxove distribuce resi.
Co vse nas muze potkat pri aktualizacich a novych instalacich v nasledujicich letech. Jsou kontejnery vazne vyhra? Nebo se radeji vy/vrhneme na flatpack?

Rešení problematiky pomalých aplikací v Pythonu s využitím nástrojů Cython a Numba
Pavel Tišnovský
11:00 - 11:50

V této přednášce si popíšeme princip činnosti projektů Cython a Numba, které mají společný cíl - urychlit běh programů psaných v Pythonu - ovšem každý z těchto nástrojů tento problém řeší odlišným způsobem.Ukážeme si, kdy může být výhodnější použití Cythonu (se statickým překladačem) a kdy naopak projektu Numba s JIT překladačem.

Welcome to Containerland
Fabian Thorns
11:00 - 11:50

Docker and Kubernetes, for many, have revolutionized how applications are deployed. While more and more companies are considering the use of containers, they must contend with misconceptions around the implications of containers. Confusion regarding software design, suitable use cases and deployment methodology continues to exist. This talk recaps the idea behind application containers, explains the role of orchestration tools and summarizes the concepts behind Docker and Kubernetes as well as their implications on the design of containerized applications.

Jak monitorujeme HPC clustery aneb Icinga2 v praxi
Lukáš Topiarz
11:00 - 11:20

V IT4I provozujeme 2 HPC clustery a desítky až stovky virtuálních, nebo fyzických serverů podpůrné infrastruktury. To vše v logicky a fyzicky oddělených celcích. Spravovat několik různých monitorovacích řešení se nikomu nechce a proto jsme si pro roli centralizovaného monitoringu vybrali open-source nástroj Icinga2. Ukážeme si, co tento nástroj umožnuje, jak používáme jeho nativní clusterované řešení, jak vypadá nový webový frontend Icingaweb a jak to celé pasuje do našeho prostředí.

Hry na webu
Pavol Hejný
11:00 - 11:50

Jak vyvíjet hry na webu? Ukážu vám, jak začít a které frameworky a knihovny použít.

Icinga 101
Věroš Kaplan
11:00 - 11:50

Pojďme si osahat monitorovací systém - Icinga 2.

Do předinstalované Icingy si pod dohledem zkusíme přidat nějaké stroje, použijeme různé konfigurační obraty a pokud bude dost času, zmíníme i Icinga cluster.

11:30 nVidia GPU včera, dnes a zítra
Jan Buriánek
11:30 - 12:20

Překotný vývoj grafických akcelerátorů vedl až ke generalizaci jejich paralelní výpočetní síly do obecných GPU jednotek konkurujících standardním CPU rychlostí i spotřebou. Jazyk CUDA se stal de-facto standardem pro obecné masivní tenzorové paralelní výpočty a pomáhá v mnoha oborech, o těžení virtuálních měn nemluvě... Při prezentaci se budeme věnovat retrospektivě vývoje GPU se zaměřením na nVidia akcelerátory a podpůrné výpočetní knihovny vázané na CUDA. Blíže se mj. podíváme na vliv GPU na vývoj v oblasti aplikací umělé inteligence a samo-řiditelných aut. Je vítán každý, kdo se chce dozvědět jak se liší GPU technologie Kepler, Maxwell, Pascal a Volta, jak je maximálně využít a které obory naší činnosti GPU ovlivní…

12:00 Pojmenování síťových rozhraní v Linuxu
Petr Krčmář
12:00 - 12:20

Pokud používáte Linux dlouho, asi jste zvyklí, že se síťová karta jmenuje eth0. V novějších distribucích je ale všechno jinak a rozhraní mají nové názvy. Proč to tak je a jak si to zařídit po svém?

Egovernment v Česku
Ondřej Profant
12:00 - 12:50

Od základních registrů až k portálu občana. Aneb český egoverment.

Surviving in the world of holes
Iva Glazarová
12:00 - 12:20

Lead:
- Describe high risk vulnerabilities discovered in past year
- Statistic about vulnerabilities discovered per week
- Describe corporate challenges to stay current
- Time spent on patching In typical company

deeper dive:
- The need of having a Patching strategy
- Know your environment
- Understand variability
- Better be safe than sorry
- Reduce attack surface => Trimming Linux installation
- Reduce downtime => KSplice/KPatch
- Plan, test, implement, rinse and repeat

Learnigs:
- Company without patching strategy is like truck company without oil change plan
- Solving patching strategy gives you more time for innovation and added value things
- No patching means disaster awaiting

Running your own mainframe on Linux (for fun and profit)
Jeroen Baten
12:00 - 12:50

Yes, this talk is about running your own mainframe on your own hardware. Mainframes are old, yes, but they are still very much alive. New hardware is still being developed and there are a lot of fresh jobs in this area too. A lot of mainframes run COBOL workloads. COBOL is far from a dead language. It processes an estimated 85% of all business transactions, and 5 billion lines of new COBOL code are written every year. In this session the speaker will help you in taking your first steps towards running your own mainframe. After a presentation to get familiar with the environment there is a small demo to show you how it really works. If you like then after this session you can continue to build your knowledge of mainframe systems using the links provided during the talk. Come on in and learn the basics of a completely different computer system! And it will take you less than an hour to do that!

12:30
13:00
13:30 Jak tučňák potkal letadlo
Martin Samek
13:30 - 13:50

Když se váš koníček stane prací, tak se dřív nebo později začnete rozhlížet po novém koníčku. Sportovně založení to mají trochu snazší. Zakláníte hlavu, když slyšíte letecký motor? Cítíte divné chvění, když se přiblížíte letišti? V 15 minutách vám představím dnešní možnosti, jak vyměnit klávesnici za knipl v kabině letadla. Jak, kde, čím a za kolik ...

14:00 Literární adminování
Ondra Kudlík
14:00 - 14:50

Používáte na serverech Bash? Zsh? A jak hledáte v historii? Děláte sami nebo s
kolegy? Dokumentujete? Vzpomenete si po dvou letech, jak jste tenkrát rozjížděli
Galera Cluster?

Postupů jak řešit administraci serverů je spoustu. Chtěl bych vám ukázat
postupy, které používáme v igloonetu při nasazování nových věcí pro nás i
zákazníky.

Pokud jste byli na naší přednášce na loňském OpenAltu, nebojte se,
nerecyklujeme. I když kousek určitě stejný bude.

Kam kráčíš, Kryptografie?
Dominik Pantůček
14:00 - 15:50

Libor Dostálek, Jan Dušátko, Dominik Pantůček a Pavel Vondruška se v debatě zamyslí, v jakém stavu je současná teoretická i aplikovaná kryptografie. Jaké algoritmy dnes použít? Na co si dát pozor? Jak je to s těmi kvantovými počítači? A samozřejmě odpověď na otázku, proč byla kryptografie open source zhruba o sto let dříve než software.

Pokročilé bootloadery pro AVR
Petr Stehlík
14:00 - 14:20

Představení pokročilých bootloaderů pro mikrokontroléry Atmel AVR (tedy i malá Arduina) s možností šifrování. Může se hodit například pokud máte v programu tajné přihlašovací údaje někam do cloudu (IoT FTW!) a nechcete, aby si je každý kolemjdoucí mohl přečíst.

Free and Open Source Licences
Fabian Thorns
14:00 - 14:50

This talk gives an introduction into licencing used for free and open source software. It explains the unique characteristics of open source and free software, gives an overview of the major types of free software licences and introduces the most commonly used ones. The talk also gives practical hints for using, creating, modifying and distributing free software. This talk does not require any previous law or licencing knowledge.

Recent Developments in the NVIDIA technology
Ralph Hische
14:00 - 15:50

The presentation will provide news, highlights and details on the recent advances in the NVIDIA technology portfolio. The portfolio has been centered around GPUs, parallelization, computing clusters, cloud solutions as well as software solutions (Computer Vision, Computer Graphics, Virtual Reality, Computing Acceleration) and AI approaches (ML, DL). Some of the recent technologies were introduced at the last GTC conference.

Hry a hříčky s PyGame
Pavel Šimerda
14:00 - 15:50

PyGame je jednoduchý framework na tvorbu her a hříček v programovacím jazyce Python. Vytvoříme si spolu základ pro jednoduchou hru, kterou si budete moci dále sami vylepšovat. Žádné textové konzole, jen grafická hrací plocha, obrázky v transparentním PNG a ovládání třeba z klávesnice.

Ovládání IoT přes Firmata
Daniel Veltruský
14:00 - 14:50

Neumíš C a nechce se ti ho učit ? Využij protokol Firmata. Mimo jiné je
tento protokol podporován jazyky Python, Java i NodeJS. Ukážeme ti základy Firmata
s pomocí NodeJS knihovny Johny-five, Arduina UNO a LCD shieldu. S sebou si přines:

  • Notebook (Win…., Mac, Linux)
  • Nainstalován program Arduino IDE
  • Nainstalován Node JS (min. verze 8.0)
  • Nainstalovanou knihovnu Node JS Johnny Five
14:30 STM32 - od registrů po Arduino
Petr Šrámek
14:30 - 14:50

Co je mikrokontrolér STM32.
Najdeme ten správný mikrokontrolér v záplavě STM32.
Jaké jsou k dispozici vývojové kity.
Čím s v čem je programovat a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými přístupy.
Jak programovat STM32 v Arduino IDE.

15:00 SMTP bezpečně aneb nezapomněli jsme na poštu?
Tomáš Hála
15:00 - 15:50

HTTPS se rozšiřuje nebývalým tempem a web je tak čím dál více chráněn proti nežádoucím zásahům třetích stran. Nezapomněli jsme ale na poštu? Asi nechceme, aby někdo cizí četl naší korespondenci nebo do ní dokonce zasahoval. Šifrování přístupu ke schránce a při odesílání zprávy si můžeme ohlídat, ale je email nějak chráněn ve chvíli, kdy si ho předávají poštovní servery? Jaké jsou možnosti zabezpečení SMTP a jak poznám poskytovatele, který mé emaily chrání? Budeme si povídat o protokolech DANE a MTA-STS.

Otevřená města
Ladislav Nešněra
15:00 - 15:20

Otevřená města: obce spolupracující na vývoji a propagaci open řešení.

Novinky v MQTT 5
Adam Hořčica
15:00 - 15:50

Finální verze specifikace MQTT 5.0 je na spadnutí (přesněji řečeno, v květnu 2018 byla schválena Committee Specification, což je jeden krůček od toho být OASIS Standard). V této přednášce se podíváme na novinky a změny, které přináší – a že jich je hodně. Porovnáme si MQTT 5.0 s aktuální verzí MQTT 3.1.1. A nebudou chybět ani zkušenosti z používání aktuální verze MQTT abychom mohli náležitě ocenit novinky ve verzi 5.0.

15:30 vpsFree.cz: vyvíjíme vlastní hardware
Pavel Šnajdr
15:30 - 15:50

Krátká přednáška představující novou aktivitu spolku vpsFree.cz - vývoj vlastní tzv. microserver platformy. Projekt je v rané fázi, LinuxDays jsou vhodná platforma k otevření diskuze se širší komunitou, s cílem zapracovat připomínky do vývoje a snad i přilákat nové přispěvatele k snaze více otevčít samotný hardware, když už otevřený software bereme jako samozřejmost ;-)

16:00 Hakuna Matata - Account Lifecycle Management
Per Thorsheim
16:00 - 16:50

This talk will start with the fundamental question "do you actually need an account to do that?", before we take you through the entire process of creating, securing, maintaining, recovering and finally deleting accounts. We will talk about pin & password security, 2-step verification & 2-factor authentcation, including mail, sms, HOTP/TOTP or push-based 2FA. Handling attack vectors such as SIM swapping & ID theft will also be mentioned. With a nudge to GDPR, we will also talk about the difficulty of doing proper identification online. Last but not least we'll talk about how to delete your account when you're dead.

Gitlab CI + Docker
Ondrej Sika
16:00 - 16:50

Gitlab má integrované CI a je škoda jej nepoužívat. Ukážeme si jak pomoci něj jednoduše sestavovat, testovat a nasazovat aplikace. A to vše pomoci Dockeru. Všechno z přednášky si také můžete vyzkoušet na workshopu který proběhne po ní.

How are we building Turris OS 4.0
Michal Hrusecky
16:00 - 16:20

Turris OS is a Linux distribution for Turris routers. We have upstream - OpenWRT - to integrate with, but we also have our own features and sometimes they go against each other. With Turris OS 4.0, we are changing the workflow to be able to integrate upstream distribution changes faster. What are our challenges and how we developing our downstream distribution? I'll show you in this talk.

BigClown - OSH nejen pro kutily
Štěpán Bechynský
16:00 - 16:50

BigClown je český OSH a OSS projekt pro kutily s přesahem do průmyslových IoT projektů. V přednášce uvidíte praktickou ukázku sestavení zařízení, konfiguraci a vytvoření jednoduchého firmware s propojení na cloudové služby. Dozvíte se také o komerčních projektech, kde je tento hardware reálně využit.

NVIDIA DGX systémy
Petr Plodík
16:00 - 16:50

NVIDIA DGX systémy jsou superpočítače pro řešení úloh učení strojů a umělé inteligence. Jedná se aktuálně o nejvýkonnější hardware a vyladěný softwarový stack, který obsahuje nejpoužívanější machine learning frameworky v podobě aplikačních kontejnerů. V přednášce budou představeny systémy NVIDIA DGX Station, DGX-1 a DGX-2 včetně praktické ukázky instalace aplikačních kontejnerů z NVIDIA GPU Cloudu (NGP) na systému NVIDIA DGX Station.

Literární adminování
Ondra Kudlík
16:00 - 17:50

Používáte na serverech Bash? Zsh? A jak hledáte v historii? Děláte sami nebo s
kolegy? Dokumentujete? Vzpomenete si po dvou letech, jak jste tenkrát rozjížděli
Galera Cluster?

Postupů jak řešit administraci serverů je spoustu. Chtěl bych vám ukázat
postupy, které používáme v igloonetu při nasazování nových věcí pro nás i
zákazníky.

Workshop by měl navazovat na přednášku Literární adminování, bude se hodit, když na ní budete.

Get hands dirty: Kubernetes Intro
David Becvarik, Jakub Veverka, Evgeny Shmarnev
16:00 - 17:50

In the workshop, we will help you with lifting your first applications from docker on the Kubernetes cluster. We will guide you through simple application deployment, help you to understand the importance of probes which tells Kubernetes if your application is healthy or whether traffic should be sent to it. We will show you how to scale and manage your application and of course, we will cover how to expose the app from your network.

IMPORTANT - this is a workshop session - you will need to bring your laptop with minikube installed. We will email you with further instructions.

16:30 How not to write software
Michal Hrusecky
16:30 - 16:50

I've been package maintainer for quite some time. Nowadays I'm old and grumpy. And I would like to share some of my experience and grumpiness and tell you what are the well known errors that everybody is doing over and over again. Maybe it will help you to be a better developer. Maybe it will point you to a new creative ways how to write unusable software and how to make life of people that have to maintain your mess as miserable as possible. That's up to you.

17:00 Vyhledávejte na netu jako MacGyver
Michal Špaček
17:00 - 17:50

Když něco neznám a chci to najít, tak použiju … Google. No jo, ale co když chci najít veřejně přístupné a na Internet připojené web kamery, nebo elektrárny? Nebo napadené databáze a ukradená hesla? Nebo třeba HTTPS certifikáty, které často odhalí testovací a hůře zabezpečené nebo zapomenuté servery? Co by udělal MacGyver? No, přišel by na tuhle přednášku. Ukážeme si Certificate Transparency, vyhledávač Shodan, neobvyklé dotazy do Google a další tipy a triky.

Jak GNU grep funguje uvnitř
Ondřej Guth
17:00 - 17:50

Přednáška volně navazuje na povídání o grepu z loňských LinuxDays. Zaměříme se na některé další algoritmy a triky, díky kterým umí nástroj GNU grep vyhledávat tak rychle. Zejména se podíváme na případ, kdy hledáme výskyty více výrazů najednou. S algoritmem se seznámíme nejen teoreticky, ale ukážeme si i jeho praktické využití ve zdrojácích grepu.

PGP everywhere
Michal Hrusecky
17:00 - 17:20

PGP and it's opensource implementation GPG is mostly known as a way to sign tarballs or encrypt e-mails. What else could it be good for? And if we are using it for "everything", how to make sure to have your key always with you in a secure way?

Why and How I Switched to Flatpak for App Distribution and Development in Sandbox
Jiří Janoušek
17:00 - 17:50

Flatpak, a cross-distribution framework to build and deliver desktop apps, has recently reached version 1.0. My small open-source project, which focuses on the integration of web-based music streaming services with Linux desktop, switched to Flatpak packages as the sole distribution method in March 2017 (Flatpak 0.8) and I have never looked back.

What were the reasons to retire DEB & RPM packaging? Did Flatpak come up to my expectations? What are its benefits from the developer's point of view? How does all the machinery work? How to develop directly inside the sandbox? Are there any rough edges?

IBM POWER systémy pro analýzu dat a AI
Radek Špimr
17:00 - 17:50

V červnu letošního roku oznámila IBM nejvýkonnější počítač na světě (Summit), postavený na platformě IBM Power System AC922 s NVIDIA akcelerátory. Přednáška se zaměří na představení platformy včetně optimalizovaného prostředí POWER AI a dalších podpůrných aplikací. Zmíníme i několik příkladů učení strojů na platformě IBM Power.

Gitlab CI + Docker
Ondrej Sika
17:00 - 18:50

Workshop k přednášce o používání Gitlab CI s Dockerem. Vše co na přednášce ukážu si prakticky vyzkoušíme aby jste hned další den mohli začít Gitlab CI používat.

17:30 PGP Key Signing Party
Emil Miler, Pavel Dostál
17:30 - 17:50

Přednáška předcházející samotné Key Signing Party. Jejím cílem je vysvětlit princip kryptografických podpisů, jak takové podpisy fungují, k čemu to vlastně je a jak bude probíhat KSP. Zkrátka jde o přípravu na workshop.

18:00 Stručný úvod do kvantového počítání
Jiří Khun
18:00 - 18:50

Srozumitelné představení světa kvantových počítačů, jejich základních principů, algoritmů a dalších nezbytných prerekvizit příští technologické revoluce.

PGP Key Signing Party
Emil Miler, Pavel Dostál
18:00 - 18:20

Workshop navazující na přednášku se stejným názvem. Na samotné párty bude probíhat výměna klíčů a kontrola identit. Pokud principy KSP znáte, přineste si své vlastní vytištěné lístečky s otiskem prstu PGP klíče a všemi identitami na podepsání. Všichni budou potřebovat i doklad totožnosti - občanský průkaz, řidičský průkaz apod.