Workshop schedule

Difficulty
beginner intermediate hackers

Saturday 6th October

Sat 349 (kapacita 48) 348 347 345 (kapacita 24)
10:00
10:30
11:00 LPI looking ahead: from certification to membership
Elzbieta Godlewska
11:00 - 11:20

For 20 years, Linux Professional Institute (LPI) has helped Linux professionals and other practitioners working with open source software with growing careers by testing and certifying their skills in Linux technologies. With hundreds of thousands of people certified in more than 180 countries, LPI is now about to offer something completely different to open source community.

Workshop Začnete s Reactem (React, Next.js, Zeit)
Ondrej Sika
11:00 - 11:50

Aši už jste slyšeli o Reactu. Zkoušeli jste ho? Pokud ne a máte zkušenosti s programováním, pojďte se přesvědčit, že React není nic složitého. Na workshopu si ukážeme jak vytvořit nový projekt, jak psát React komponenty a jak jednoduše aplikaci hostovat. Informace co bude potřeba nainstalovat naleznete zde: https://github.com/ondrejsika/linuxdays2019-react

11:30 Personal "Linux" Certificates - An Overview About the Certificates Offered by LPI, Linux Foundation and Others
Werner Heuser
11:30 - 12:20

The lecture gives a survey about providers of personal certifications related to Linux. The lecture will focus on the basic certifications of the Linux Professional Institute - LPI. Which certificates are available? How expensive are the exams? How hard are the exams? How can you prepare for the exams? In which languages are the exams offered? Which training material is available? Who offers trainings? What advantages does a certification have for job seekers and employers?

12:00 Bacula, zálohujte pořádně!
Ondrej Kolin
12:00 - 12:50

Bacula je stabilní opensource zálohovací software, který je vysoce stabilní a je rozhodně lepší, než nějaké ručně bastlené skripty.

Na tomto talku/workshopu si ukážeme, co to Bacula je, k čemu to je dobré, jak ji snadno nasadit ve vaší síti. Celé bychom si to předvedli na nějaké pohodlné virtualizaci/kontejnerizaci.

12:30
13:00
13:30 Postavte si monitorovací infrastrukturu a nastavte reportování detekovaných bezpečnostní událostí
Tomáš Čejka
13:30 - 14:20

Workshop vás provede zprovozněním jednoduché infrastruktury pro monitorování síťových toků. Z OpenWrt směrovače uděláme IPFIX sondu, nainstalujeme kolektor flow dat a zajistíme zabezpečený přenos dat ze sondy na kolektor. Nakonec ukážeme, jak nastavit odesílání detekovaných bezpečnostních událostí do systému Warden pro sdílení bezpečnostních událostí. Podobným způsobem se dá monitorovat malá i větší síť.

14:00 Jemný, ale praktický úvod do statického webu
Lukáš Bařinka
14:00 - 15:50

Ukážeme si a prakticky vyzkoušíme, jak se základními znalostmi o webu a jeho organizaci můžeme jednoduše vytvořit a spravovat vlastní web, za který se nemusíme stydět. Na začátku si vysvětlíme základní pojmy a přístupy, které vedou k dobrému webu. Prakticky si vyzkoušíme, jak jej pomocí nástrojů Jekyll a git vytvořit a rozvíjet..

Vytváříme balíčky pro OpenWrt
Jan Pavlinec, Josef Schlehofer
14:00 - 15:50

OpenWrt je Linuxová distribuce navržená primárně pro routery. Předvedeme si jak vytvořit balíček pro OpenWrt. Připravíme build systém na GNU/Linuxové distribuci, případně SDK pro cross-kompilaci. Ukážeme si jak vypadá Makefile, který je potřeba pro stažení a zkompilování balíčku. Kromě toho přidáme konfigurační soubory, případně patche. Balíček zkompilujeme pomocí programu make. Nahrajeme router, kde jej otestujeme.

LPI - Test
Elzbieta Godlewska
14:00 - 15:50

LPI paper-based exam and certification in Prague, Linux Days

LPI will hold paper-based exams in Prague, on Saturday, October 5th and Sunday, October 6th 2019 during the Linux Days.

Besides of the PBT exam, LPI Central Europe will have an info stand at the conference. You are very much welcome to visit and meet LPI representative for any questions or guidance!
Date

              Saturday, October 5th 2019, one exam session: 2 pm
Sunday, October 6th 2019, two exam sessions: 11 am and 2 pm

            
14:30
15:00 Jak na Pod Security Policies v Kubernetes
Filip Havlíček
15:00 - 15:50

Co to vlastně jsou Pod Security Policies (PSP) a proč byste je měli používat? Vyzkoušíte si co můžete rozbít v clusteru bez PSP a jak je možné tomu zabránit zapnutím PSP. Nasadíte PSP různých úrovní a jejich vazbu na konkrétní uživatele, skupiny a service accounty. Na několika příkladech zkusíte najít důvod proč se nedaří spustit pod, následně navrhnete a provedete úpravu, která jeho spuštění umožní.
Během workshopu budete plnit jednoduché úkoly v testovacím Kubernetes clusteru. Instrukce na domácí přípravu (budete-li chtít workshop absolvovat na vlastním zařízení) budou s předstihem dostupné na https://gitlab.com/filip.havlicek/linuxdays_psp-workshop.

15:30
16:00 NuttX (RTEMS) - ukázky aplikací, výměna zkušeností
Pavel Píša
16:00 - 17:50

Systém NuttX nabízí alternativu k OS GNU/Linux pro mikrokontroléry s malým množstvím paměti (např. 32kB RAM), přitom dodržuje standardy POSIX a tak je možné psát aplikace přenositelné mezi GNU/Linuxem a NuttXem.

Workshop nabízím jako příležitost k setkání se, vzájemnou výměnu zkušeností jak s OS tak s podporovaným HW. Hlavní přínos může mít pro ty, co vlastní některý z podporovaných procesorovým modulů a chtějí si na něm něco vyzkoušet a případně poradit. Předvedu, jak systém nakonfigurovat a pustit na několika našich deskách s rozhraním ETHERNET, CAN, RS-485. Předvedu, jak kompilovat a nahrávat aplikace přes síť, vytvářet "jaderné" moduly atd. Využitelnost sytému testuji pro jednoho našeho firemního partnera a v duchu otevřeného sdílení SW a znalostí jsem již několik oprav i úprav umožňujících obecnější využití systému do projektu přispěl. Naopak si rád poslechnu zkušenosti druhých.

Pokud bude zájem, tak na shodném hardware předvedu i běh systému RTEMS. Mohu zodpovědět dotazy, jak moc velký je rozdíl ve výbavě, bezpečnosti atd. proti systému GNU/Linux a kde má smysl o těchto alternativách uvažovat a kdy je jim lepší se naopak vyhnout.

16:30
17:00
17:30

Sunday 7th October

Sun 349 (kapacita 48) 348 347 345 (kapacita 24)
10:00
10:30
11:00 Programovací jazyk Go - od "Hello world" k reálně nasaditelnému webovému serveru
Pavel Tišnovský
11:00 - 12:50

Workshop zaměřený na ty programátory, kteří se chtějí prakticky seznámit s vybranými vlastnostmi programovacího jazyka Go. Předpokládá se znalost nějakého jiného programovacího jazyka, například C. C++, Javy či Pythonu.

Plne šifrovaná inštalácia Ubuntu
Lubor Jurena
11:00 - 11:50

Na workshope si ukážeme ako nainštalovať Ubuntu a zašifrujeme disk. Použijeme LVM, BTRFS a LUKS.

11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00 Tipy a triky ve Vimu
Pavel Tišnovský
14:00 - 14:50

Na tomto workshopu si naživo ukážeme mnoho tipů a triků, které lze použít v programátorském textovém editoru Vim.

Praktický úvod do jazyka R
Petr Štěpánek
14:00 - 14:50

Přednáška je vhodná pro posluchače bez předchozích zkušeností s programováním.

Prosím, účastníky workshopu:
1) Na akci si doneste vlastní notebook (s operačním systémem Linux / Windows / MAC).
2) Před příchodem na workshop si nainstalujte R, ideálně na tomto linku
vyberete si operační systém svého zařízení a dál už Vás vede Průvodce instalací.
3) Nainstalujte si grafické uživatelské rozhraní RStudio ideálně na tomto linku vyberete verzi RStudio Desktop, následně vyberete si operační systém svého zařízení a dál už Vás vede Průvodce instalací.

Náplň workshopu:
1) Ukážeme si jak nastavit RStudio podle svých preferencí.
2) Projdeme skripty se základními metodami pro práci s daty a tvorbu jednodušších grafů.
3) Ukážeme si možnosti výstupů z R (CSV, obrázky, PDF, TEX,..).
4) Ukážeme si jak vytvořit a zpřístupnit report s grafy a obrázky na webu.
5) Ukážeme si jak zpřístupnit webovou aplikaci na webu.

V případě zájmu účastníků workshopu, může být náplň workshopu pozměněna či doplněna.

Použití Spring Frameworku pro samostatné aplikace
Michal Stanke
14:00 - 15:50

Spring je velmi rozšířený a oblíbený open source framework pro Javu. Ukážeme si jeho možnosti, které můžete použít při vývoji velké části aplikací - inversion of control, testování, REST, zpracování zpráv, databáze a další. Zaměřím se hlavně na použití Spring Boot.

Návštěvníci workshopu by měli mít zkušenost s Javou verze 8 či novější, s použitím nástrojů Maven nebo Gradle a mít nastaveno své oblíbené vývojové prostředí pro Javu.

14:30
15:00
15:30
16:00 Oboznamenie s Vault serverom
Robert Vojcik
16:00 - 16:50

Vault server od HashiCorp je pomerne silný nástroj pre prácu s citlivými údajmi. Či uz potrebujete distribuovat k aplikáciám certifikaty, pristup k backendu alebo hesla, Vault vám to umožní jednoducho a bezpečne.

Sprevádzkujeme si jednoduchý Vault server v development režime a vyskúšame si prácu s ním.
Oboznámime sa s jeho základnými funkciami a povieme si ako ho správne nastaviť a monitorovať.
Skúsime do neho uložiť citlivé dáta a vyskúšame si ich ziskanie clientom.

https://github.com/rvojcik/vault-workshop-beginner

16:30