legenda 105 155 107 111 301 349 348 347 345
Sun 105 155 107 111 301 349 (kapacita 48) 348 347 345 (kapacita 24)
10:00 Pokročilejší síťování v Linuxu
Ondřej Caletka
10:00 - 10:50

Nastavit IP adresu, masku a bránu není žádný velký problém, když je ale počítač připojen do více než jedné sítě, situace se stává trochu složitější a často si s obyčejnou směrovací tabulkou nevystačíme – třeba když konfigurujeme připojení do VPN, nebo dokonce do více VPN současně.
V přednášce si ukážeme, k čemu jsou dobré a jak se v Linuxu konfigurují technologie jako Policy Based Routing, nebo Network Namespaces.

Spravujte infrastrukturu jako kód pomocí Terraformu
Ondrej Sika
10:00 - 10:50

Jaké by to bylo požádat si (vytvořit) server jen pull requestem? Nebo si forknout něčí infrastrukturu a upravit si ji pro své potřeby? S Terraformem je to realita! Spravujte a verzujte Vsši cloudovou infrastrukturu stejně jako pracujete se zdrojáky. Terraform vám umožní automatizovat infrastrukturu napříč cloudovými providery. Například domény mít na Cloudflare a Kubernetes v Digital Ocean. Pojďme se seznámit s Terraformem!

Jak vytváříme učebnice matematiky?
Pavol Hejný
10:00 - 10:50

Už více než dva roky tvoříme elektronické učebnice matematiky . Postupně bychom rádi vytvořili komplexní platformu pro učitele. Jakým způsobem dělat software pro školy a s jakými problémy se potýkáme. To vše vám povím na mé přednášce na LinuxDays.

Ludus: Use honeypots smartly to secure your home router
Ondřej Lukáš
10:00 - 10:50

The rising number of attacks against home network routers brings up the importance of securing these devices better. However, the range of available means of defense for home routers is limited. Additional constraints, such as performance of the devices, has to be considered when designing a defense strategy. In our talk we will present project Ludus, which is the result of almost 3 years of research in collaboration with CZ.NIC. It brings the idea of collaborative defense for a large groups of users. That means users can join forces to defend against attackers, and help each other to better secure their devices.
The primary tool that we use for defense is a honeypot: a trap which is designed to stop or stall the attacker while extracting information about the intruder and the course of the attack. There are dozens of types of honeypots, but bearing in mind the technical limitations of the devices, users have to choose where to deploy them.
Attacks against home routers can be modeled as a two-player game. A Game-Theoretical approach provides us with a means of using this model for generating optimal strategies where to deploy the honeypots.
In this talk, we will show our open-source tool Ludus, which utilizes those concepts and is a fully automated honeypot manager for Turris routers and other OpenWRT devices. Moreover, we will discuss the problem of external measurement of the defense strategy efficiency. For that, we propose a combination of security metrics as well as an overall measure of the security. This is intended to give the users and analysts a numerical value on the state of security enabling them to act on this information and further adjust the defense mechanisms. For this metrics, aggregated anonymized data from individual devices are collected and analysed using Kibana. These visualizations are available for all the community for further research.

10:30
11:00 SSH nejen pro vzdálenou správu Linuxu
Petr Krčmář
11:00 - 11:50

SSH je velmi mocný a univerzální nástroj pro připojení k linuxovému systému. Nabízí nejen vzdálený terminál, ale i přenos souborů, tunelování a další funkce. Ukážeme si, jak SSH funguje a jakými nástroji ho efektivně použít.

IPv6 Addressing and Automatic Configuration
Fabian Thorns
11:00 - 11:50

With IPv6 becoming available on more and more internet connections, knowledge about IPv6 addresses and the various ways to automatically configure them is becoming increasingly important.

This talk explains the various kinds of IPv6 addresses (Unicast, Anycast, Multicast), their scopes and their components. We will also review the concepts of Stateless Address Autoconfiguration (SLAAC) and DHCPv6.

IPFS - budoucnost (distribuovaného) webu
Adam Uhlíř
11:00 - 11:50

Word Wide Web bude už skoro 30 let starý. Za tu dobu prošel rozsáhlou evolucí, ale jeho základy zůstali stejné. Čeká nás někdy revoluce? Představím vám protokol IPFS, který si dává za cíl nahradit HTTP, upgradovat web jak ho známe dnes a mimo jiné připravit lidstvo na přerod v meziplanetární druh.

On the edge of the Linux kernel and user space
Pavel Šimerda
11:00 - 11:50

Let's discuss the Linux APIs for communication, data exchange and synchronization between processes or threads. Come to my talk if you're curious about the very foundations of any processing that happens on Linux and other (mostly) POSIX systems. You don't need to be an experienced C programmer.

Programovací jazyk Go - od "Hello world" k reálně nasaditelnému webovému serveru
Pavel Tišnovský
11:00 - 12:50

Workshop zaměřený na ty programátory, kteří se chtějí prakticky seznámit s vybranými vlastnostmi programovacího jazyka Go. Předpokládá se znalost nějakého jiného programovacího jazyka, například C. C++, Javy či Pythonu.

Plne šifrovaná inštalácia Ubuntu
Lubor Jurena
11:00 - 11:50

Na workshope si ukážeme ako nainštalovať Ubuntu a zašifrujeme disk. Použijeme LVM, BTRFS a LUKS.

11:30
12:00 CESNET PassiveDNS: Ako byť archeológom a bezpečnostným analytikom naraz?
Radko Krkoš
12:00 - 12:20

DNS, Domain Name System, je službou pre preklad doménových mien na adresy, poskytuje ale len informácie o aktuálnom stave. Ak chceme analyzovať historický vývoj, potrebujeme službu PassiveDNS. Implementácia vyvinutá v združení CESNET sa od ostatných líši najmä analytickými možnosťami kvôli zameraniu na bezpečnostný výskum. Ako získať prístup a ako využiť poskytované dáta pre vlastnú bezpečnosť?

Blogování s Jekyllem
Michal Stanke
12:00 - 12:20

Jekyll je jednoduchý generátor statických webových stránek. Je ideální pro osobní blogy, které můžete zdarma hostovat třeba na GitHubu. Když zbude čas, ukážu i příklady použití na stránkách některých českých open source komunit.

Ako monitorovať stovky rôznych systémov ?
Robert Vojcik
12:00 - 12:20

Monitoring rôznych a navzájom nekompatibilných systémov a služieb je značná výzva a to hlavne pokiaľ sa začneme pohybovať v rádovo vyšších stovkách zariadení. Switche, servery, managementy, elektrické zásuvky, UPSky, diesel agregáty, zabezpečovacie systémy, klimatizácie majú často dosť rozdielne možnosti sledovania stavu a hlásenia chýb. Ako mať nad tým kontrolu ? Je vôbec možné mať nad tým všetkým jednoduchý prehľad ?

Ukážeme si jeden z mnohých možných prístupov ako spracovať a normalizovať správy a notifikácie zo stoviek rôznych systémov. Vďaka normalizácií ich následne jednoducho kontrolovať a hľadať problémy a anomálie.

12:30 Nový český slovník pro kontrolu pravopisu
Stanislav Horáček
12:30 - 12:50

Experimentální slovník pod licencí CC0 vznikl spojením tvarotvorného slovníku z Masarykovy univerzity a slovníkových záznamů z Wikidat. Jaké jsou jeho přednosti a nedostatky a jak ho může každý z nás vylepšit?

Centrálna distribúcia SSL/TLS certifikátov do infraštruktúry i do cloudu
Robert Vojcik
12:30 - 13:20

Naša infraštruktúra využíva z drvivej časti LE wildcard certifikáty. Na ich získavanie je potreba zabezpečiť autorizáciu, čo často komplikuje túto operáciu v cloude a infrastruktúrach CDN a pod.

Ako teda zabezpečiť bezpečnú distribúciu získaných certifikátov naprieč internetom ? Ako ich bezpečne skladovat ? Ukážeme si ako využit Vault od HashiCorp pre uskladňovanie a následnú distribúciu citlivých dát ako sú certifikaty, hesla a ďalšie.

13:00 Simulace poruchy sítě aneb testování distribuovaných aplikací
Roman Bouchner
13:00 - 13:20

Vývoj distribuovaných aplikací není jednoduchý. Co se stane, když se síť začne chovat jinak než obvykle? Spadne nám kompletně aplikace, nebo se dokáže zotavit? Proč vznikl open source projekt spoilerproxy.com a v čem může být užitečný.

13:30
14:00 Kešování webu pro vyšší výkon
Petr Krčmář
14:00 - 14:50

Jedním z nástrojů pro vysoký výkon webu je dobré kešování. Povíme si, jak fungují kešovací HTTP hlavičky a jak kešovat na reverzních proxy serverech.

Cesta z pekla - Instalujeme vlastní BIOS na ThinkPad x230
Emil Miler
14:00 - 14:50

Moderní počítače jsou černou skříňkou o které nemůžeme vědět, co všechno dělá. Největším zloduchem je nepochybně Intel Management Engine - plnohodnotný počítač který má přímý přístup k pamětem, síti a ostatním částem celého zařízení i v případě, že je zařízení vypnuté. Nese s sebou i obrovská bezpečnostní rizika. Jeho odstranění není ovšem tak jednoduché.

Ve světě ThinkPadů ale existuje cesta, kterou lze svůj stroj z velké části osvobodit. Během přednášky se pokusíme nainstalovat Coreboot a SeaBIOS, svobodnou náhradu za proprietární BIOS, a zneutralizovat Intel Management Engine na x230.

Kontajnery v produkcii na vlastnej infraštruktúre
Fero Volar
14:00 - 14:50

Ako náročné a bezpečné je prevádzkovať kontajnery v produkcii? Krátke rozprávanie o tom, čo všetko znamená návrh on-premise riešenia a z akých komponentov sa skladá. Prihliadajúc najmä na obľúbený Docker a Kubernetes.

Tipy a triky ve Vimu
Pavel Tišnovský
14:00 - 14:50

Na tomto workshopu si naživo ukážeme mnoho tipů a triků, které lze použít v programátorském textovém editoru Vim.

Praktický úvod do jazyka R
Petr Štěpánek
14:00 - 14:50

Přednáška je vhodná pro posluchače bez předchozích zkušeností s programováním.

Prosím, účastníky workshopu:
1) Na akci si doneste vlastní notebook (s operačním systémem Linux / Windows / MAC).
2) Před příchodem na workshop si nainstalujte R, ideálně na tomto linku
vyberete si operační systém svého zařízení a dál už Vás vede Průvodce instalací.
3) Nainstalujte si grafické uživatelské rozhraní RStudio ideálně na tomto linku vyberete verzi RStudio Desktop, následně vyberete si operační systém svého zařízení a dál už Vás vede Průvodce instalací.

Náplň workshopu:
1) Ukážeme si jak nastavit RStudio podle svých preferencí.
2) Projdeme skripty se základními metodami pro práci s daty a tvorbu jednodušších grafů.
3) Ukážeme si možnosti výstupů z R (CSV, obrázky, PDF, TEX,..).
4) Ukážeme si jak vytvořit a zpřístupnit report s grafy a obrázky na webu.
5) Ukážeme si jak zpřístupnit webovou aplikaci na webu.

V případě zájmu účastníků workshopu, může být náplň workshopu pozměněna či doplněna.

Použití Spring Frameworku pro samostatné aplikace
Michal Stanke
14:00 - 15:50

Spring je velmi rozšířený a oblíbený open source framework pro Javu. Ukážeme si jeho možnosti, které můžete použít při vývoji velké části aplikací - inversion of control, testování, REST, zpracování zpráv, databáze a další. Zaměřím se hlavně na použití Spring Boot.

Návštěvníci workshopu by měli mít zkušenost s Javou verze 8 či novější, s použitím nástrojů Maven nebo Gradle a mít nastaveno své oblíbené vývojové prostředí pro Javu.

14:30
15:00 Linux && kontejnery && IPv6
Radek Zajíc
15:00 - 15:50

Virtualizace výpočetních prostředků je občas proklínaná, často skloňovaná, ale občas nepostradatelná technologie. Mezi aktuální trendy patří virtualizace aplikační, kdy na jednom hostitelském počítači spouštíme desítky aplikací v aplikačních kontejnerech, často vzájemně izolovaných. Moderní přístup spouštění stovek kontejnerů se ale výrazně odráží na spotřebě IP adres. V přednášce proto probereme:
- zda další aktuální technologie, IPv6, dokáže zjednodušit provozování kontejnerové virtualizace
- jak jsou na tom s podporou IPv6 nejpopulárnější nástroje pro kontejnerovou virtualizaci
- zda, proč a jak provozovat kontejnery bez IPv4

SSH login with signed certificates
Jiří Kraml
15:00 - 15:50

This talk show how to handle remote access with signed SSH certificates.
The focus will be on practical issues like key rotation or people joining and leaving the team.
We also show a simple example setup suitable for small to medium (<50) groups and refer to a couple of more involved solutions.

Basic knowledge of SSH is required.

Traffic analysis with Python and DPKT
Adam Kalisz
15:00 - 15:50

So you collect about a Gigabyte of traffic metadata each hour and want to filter out anomalies, such as a spike in TCP RST or a host, that is surprisingly chatty with foreign hosts. A simple yet relatively performant approach is to use Python and the DPKT library. This will be a quick start tutorial and some experience with using it.

Seznámení s KiCadem (kreslení DPS v Linuxu)
Adam Heinrich
15:00 - 15:20

KiCad je populární svobodný nástroj pro kreslení desek plošných spojů (DPS). Ukážeme si, z čeho se skládá typický proces návrhu DPS, jaké podklady je potřeba vygenerovat pro výrobu, na co si dát pozor a kde sehnat další informace. Představíme si také některé užitečné nástroje třetích stran, které proces zjednodušují či doplňují.

15:30 KiCAD a vysokorychlostní/mikrovlnné plošné spoje
Petr Polášek
15:30 - 15:50

V přednášce se podíváme na to, jak se dají (nebo nedají, na to dojde řeč) v KiCADu tvořit vysokorychlostní a mikrovlnné plošné spoje. Řeč bude o diferenciálních párech a jejich optimalizaci, jako je třeba vyrovnávání délek a zda na to má KiCAD nástroje. Dále přijde na přetřes podobné téma, a sice paralelní vysokorychlostní sběrnice. Potom se podíváme na to, jak (a jak prakticky) se dají v KiCADu navrhovat mikrovlnné plošné spoje, zejména koplanární vedení, mikropásková vedení a mikropáskové filtry.

Materiály z přednášky se budou po přednášce nacházet na GitHubu uživatele "MR-DOS". Informace se budou vztahovat k aktuálním "nightly" buildům KiCADu, informace tedy budou platné pro verze 5.1+. Pro KiCAD 4 a nižší většinu uvedených postupů není možné použít.

16:00 Minority Reports
Michal "how do you store passwords?" Špaček
16:00 - 16:50

Hurá, budoucnost je tu. Sice ji ještě neumíme předvídat, ale návštěvníci a jejich browsery už vám dnes mohou prozradit, co se děje s vaším webem. Automaticky a hned. Zákeřný JavaScript? Expirované certifikáty? Čtyřistačtyřky? Pády browseru? To všechno umí Reporting API a to všechno vám ukážu naživo, rovnou v browseru.

QtMips - interaktivní seznámení s procesorem od jednotlivých instrukcí po volání operačního systému a grafiku
Karel Kočí, Pavel Píša
16:00 - 16:50

S využitím výukového simulátoru QtMips bude vysvětlené a demonstrované zpracování základních instrukcí a omezení daná rychlostí pamětí. Jejich řešení přidáním vyrovnávacích pamětí a proč ani na reálných/velkých systémech špatně navržené programy vyrovnávací paměť nezrychlí. Pokračovat bude vysvětlení a vizualizací zřetězeného zpracování instrukcí, přístup k jednoduché vstupní a výstupní periferii, sériovému portu, výstup s využitím služeb operačního systému, využití přerušení, přechod k programování v jazyce C a výstup textu na grafickém displeji. Diskuze o perspektivách procesorových architektur a jejich výuky.

Materiály pro prezentaci http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/linuxdays-19/

Živý assembler http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/linuxdays-19/live.S

Popis cvičení https://cw.fel.cvut.cz/b182/courses/b35apo/tutorials/02/start

Release https://github.com/cvut/QtMips/releases

Online http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/apo/qtmips/qtmips_gui.html

Bin, Linux, Mac, Win, GCC MIPS ELF http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/apo/qtmips/

Oboznamenie s Vault serverom
Robert Vojcik
16:00 - 16:50

Vault server od HashiCorp je pomerne silný nástroj pre prácu s citlivými údajmi. Či uz potrebujete distribuovat k aplikáciám certifikaty, pristup k backendu alebo hesla, Vault vám to umožní jednoducho a bezpečne.

Sprevádzkujeme si jednoduchý Vault server v development režime a vyskúšame si prácu s ním.
Oboznámime sa s jeho základnými funkciami a povieme si ako ho správne nastaviť a monitorovať.
Skúsime do neho uložiť citlivé dáta a vyskúšame si ich ziskanie clientom.

https://github.com/rvojcik/vault-workshop-beginner

16:30
17:00 Zakončení konference
Hody
17:00 - 17:10